Aplicarea in scopuri terapeutice a proprietatilor climatului marin, ale apei de mare, ale namolurilor marine, ale nisipului de pe litoralul marin si ale algelor marine. Apa marii este o apa sarata (aproximativ 35 grame de sare la litru) care gazduieste numeroase elemente vii, vegetale (fitoplancton) si animale (zooplancton).
Indicatii si contraindicatii – Principalele indicatii ale talasoterapiei sunt reumatismele degenerative (artroza), durerile vertebrale cronice, unele tulburari ginecologice de origine functionala (congestia micului bazin, scurgeri menstruale dificile si dureroase sau neregulate, raporturi sexuale dureroase), tulburari gingivale (iritatii sau congestii ale gingiilor, desosare – dezvelirea portiunii radiculare a unui dinte in urma retractarii tesutului gingival sau dermatologice (psoriazis), stari de oboseala fizica sau psihica, convalescente, sechele ale traumatismelor si cele chirurgicale.
Contraindicatiile privesc bolile infectioase in perioada acuta, tulburarile cardiovasculare, hipertiroidia sau alergia la iod, hipertensiunea arteriala, afectiunile otorinolaringologice (otita, sinuzita, laringita etc.), cancerele si unele boli ale pielii care sunt zemuinde.
Desfasurare – Durata ideala a unei cure de talasoterapie este de 7 pana la 12 zile, astfel incat organismul sa aiba timpul sa asimileze oligoelementele in ziua sosirii sale la mare, subiectul trebuie sa fie supus unei vizite medicale care va stabili eventualele contraindicatii la cura si va preciza natura, ritmul si intensitatea procedurilor. Pentru o repunere in forma, sunt propuse, in general, patru dintre urmatoarele: bai, hidromasaje, dusuri, impachetari cu namoluri marine sau cu alge, reeducarea in piscina etc.; ele sunt alternate dimineata si dupa-amiaza.
Tehnici – Procedurile aplicate intr-un centru de talasoterapie sunt asemanatoare celor care se practica in statiunile termale.
– Algele marine se folosesc sub forma de pudra sau de extract lichid, in bai sau in aplicatii locale (impachetari, de exemplu).
– Namolurile marine sunt fie amestecate cu baile de apa de mare, fie utilizate in aplicatii locale (impachetari) la o temperatura de 35-35 grade Celsius, mentinuta constanta cu ajutorul unei foi de aluminiu sau al unei iradieri cu radiatii infrarosii. Pielea este in prealabil bine umezita si frictionata pentru a inmuia stratul cornos si pentru a creste temperatura corpului.
– Climatele marine (aer curat, bogat in iod) sunt, in functie de tara si de regiune, calmante sau stimulante, chiar revigorante.
– Apa de mare nu trebuie sa fie nici reconstituita, nici transportata, nici nu trebuie sa fi suferit un tratament fizic (radiatii) sau chimic (adaugare de dor). Ea se utilizeaza la o temperatura intre 20 si 40 grade Celsius, pe cale externa (dusuri, bai) sau interna (irigatii bucale sau vaginale, aerosoli, bauturi, injectii subcutanate). Baia de apa de mare, facuta individual, la o temperatura de 34 grade Celsius este elementul de baza al curei. Din cauza densitatii apei, corpul este mult mai usor in apa sarata decat in apa dulce. Senzatia de imponderabilitate care rezulta de aici usureaza mobilizarea si gimnastica acvatica. Cu o durata de aproximativ 20 minute, baia trebuie sa fie urmata de o perioada cel putin egala de odihna. Dusul sub jet de apa se face in pozitia in picioare sau asezat. El este tonic daca se aplica la o temperatura mai scazuta – intre 20 si 30 grade Celsius – si cu presiune mare, sedativ daca este aplicat la o temperatura mai ridicata – de la 36 la 38 grade Celsius – si cu presiune joasa, cu un jet foarte larg (dus-manta). Dusul cu aspersiune, ori "dusul orizontal", se face stand culcat pe burta sau pe spate. El poate fi asociat cu un masaj manual.
– Nisipul de mare este utilizat in mod obisnuit in plin aer sub forma de bai de nisip asociate cu bai de soare (helioterapie).
Rezultate – Subiectul poate resimti o oarecare oboseala, absolut normala, spre a cincea zi. El cunoaste o stare de a se simti bine inca din primele zile, dar mai ales dupa 15-20 zile incepe sa simta efectele benefice ale curei, care persista apoi pentru o perioada care poate dura 6 luni.