Soarele, impreuna cu iodul si apa sarata sunt trei elemente a caror aciiune este extrem de benefica pentru sanatate si pentru starea noastra generala de bine. Acest principiu este constatat de secole si sta la baza talasoterapiei moderne (utilizarea terapeutica a apei marine).
Talasoterapia consta in folosirea unei varietaii de tratamente naturale ce provin din aceeasi sursa: mediul marin. Acestea sunt folosite in centrele specializate pentru relaxare si inlaturarea stresului, combaterea semnelor imbatranirii, a celulitei si regenerarea organismului. Eficienia terapiei este data de proprietaiile si compoziiia resurselor marine:
Apa marii, pe langa multitudinea de saruri minerale coniinute, are aciiune antibacteriana si de auto-purificare; Algele au proprietaii fortifiante ca rezultat al compoziiiei bogate in elemente minerale (iod, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, cupru, zinc, fier etc.). Totodata, algele coniin aminoacizi si aproape toate vitaminele. Namolul – datorita concentraiiei ridicate de ioni este folosit in amestec cu apa marina pentru un efect analgezic. Se utilizeaza ca atare si ajuta la ameliorarea reumatismului, combate acneea si eczemele.
Hipocrate, parintele medicinei, a fost primul care a descoperit calitaiile terapeutice ale apei marine. El a observat ca apa marii in contact cu pielea scade riscul infeciiilor si isi incuraja pacieniii sa foloseasca acest tratament inclusiv pentru alinarea durerilor.
Beneficii infinite…
Este dovedit faptul ca talasoterapia contribuie la regenerarea celulelor, are efect de relaxare, inlatura stresul, ajuta la meniinerea greutaiii corporale si intareste musculatura. Tratamentul cheie ce sta la baza talasoterapiei consta in efectul apei marine asupra pielii. De aceea, baile sarate sunt folosite pentru amelioarea multor afeciiuni dermatologice precum psoriazisul, acneea sau eczemele. Utilizarea terapeutica a apei marine are efecte benefice si asupra hipertensiunii, arteriosclerozei, afeciiunilor respiratorii (astm, bronsita etc.), ginecologice, disfunciiilor post-traumatice (atrofierea muschilor), artrita reumatismala etc. In plus, cercetari recente demonstreaza ca aceste tratamente imbunataiesc calitatea somnului, activitatea sistemului imunitar si a celui endocrin.
Sfaturi pentru un corp frumos
Profitaii cat puteii de masajul gratuit oferit de valurile marii. Intraii in apa atunci cand este agitata si lasaii valurile sa se sparga pe coapse. Rotiii-va corpul pentru o aciiune completa. Cel puiin 15 minute de masaj si miscare a picioarelor sunt suficiente pentru a reduce celulita. Faceii plimbari cu pas sprinten prin apa. Astfel veii stimula punctele de presopunctura din talpa. Daca mergeii 10 minute contra valurilor (apa trebuie sa va ajunga pana la talie), va tonifiaii intreaga musculatura a picioarelor; Inotati pentru a va fortifia abdomenul, coapsele, gambele, muschii fesieri si pectorali. In plus, acest sport va stimuleaza sistemul cardiovascular.
Contraindicatii
Talasoterapia nu este indicata persoanlor ce sufera de: astm, afeciiuni cardiace, tuse convulsiva, orice forma de tuberculoza, enterita cronica, afeciiuni acute ale cailor urinare, afeciiuni oculare (blefarite, conjunctivite), otita, dermopatita pruriginoasa si umeda, hipertiroidie. Pacieniii pot totusi beneficia de terapia cu apa de mare, insa in mica masura.
Adina Radu
Consultant: Meryam Ibrahim
Medic specialist