În fiecare zi, o inimă normală se contractă de aproximativ 100.000 de ori, la o rată regulată între 60 și 100 de bătăi pe minut. La adult, o rată mai rapidă de 100 de bătăi pe minut se numește tahicardie.
Mulți oameni experimentează bătăi rapide și tranzitorii ale inimii (tahicardie sinusala), ca răspuns normal la o activitate fizică intensă, stres, anxietate sau consumul unor alimente sau băuturi care conțin cofeină. Tahicardia sinusală apare, de asemenea, la pacienții cu afecțiuni tiroidiene (hipertiroidism, in care nivelurile hormonilor tiroidieni sunt crescute), la cei cu febră înaltă sau ca urmare a unor efecte secundare ale unor medicamente (de exemplu, epinefrina din decongestionantele nazale).
Forme mai severe de tahicardie tind să apară la persoanele cu boli de inimă, cum ar fi tulburările de conducere a impulsului electric (aritmiile), defectele congenitale, anomaliile valvelor inimii sau boala coronariană, precum și la cei cu afecțiuni cronice de plămâni. De asemenea, tahicardiile pot să apară la un pacient care a suferit un infarct miocardic.
Când inima bate prea repede, camerele inferioare ale inimii (ventriculii) nu au suficient timp să se umple cu sânge. Prin urmare, nu pot pompa suficient sânge către organele corpului.
Simptome tahicardie
Principalul simptom al tahicardiei îl reprezintă palpitațiile, adică senzația că inima bate prea repede. Cu cât tahicardia este mai gravă, cu atât simptomele sunt mai severe. Mergeți la medic dacă aveți oricare dintre simptomele enumerate, în plus față de palpitații:
- amețeală sau leșin;
- senzația de cap gol;
- senzația de lipsă de aer;
- durere toracică;
- oboseală marcată;
- anxietate severă;
- transpirații reci;
- greață.
Tipuri de tahicardie
Fibrilația atrială – inima bate prea repede și neregulat. Necesită tratament și poate crește riscul de accident vascular cerebral.
Tahicardia paroxistică atrială – apare spontan, începe și se termină brusc. Inima bate repede, dar regulat. Acest tip de tahicardie este foarte neplăcut, însă, de obicei nu înseamnă că aveți o problemă cardiacă severă.
Tahicardia și fibrilația ventriculară – inima bate prea repede și nu mai pompează suficient sânge. Aceste tipuri de tahicardii pot evolua sever și necesită tratament imediat.
Stabilirea diagnosticului de tahicardie
Medicul va revizui istoricul medical al pacientului și va face un consult medical complet. Pentru a evalua tahicardia, se va efectua o electrocardiogramă sau EKG, analiză care măsoară activitatea electrică a inimii în repaus. Uneori, medicul va monitoriza activitatea inimii cerând pacientului să meargă pe o bandă rulantă sau pe bicicletă (EKG de efort) ori să poarte un EKG numit monitor Holter, pentru a vedea activitatea inimii în timp ce își desfășoară activitățile zilnice obișnuite.
În funcție de rezultatul examenului fizic, pot fi necesare și alte teste, cum ar fi cele de sânge, pentru verificarea hormonilor tiroidieni, ecocardiografia, pentru identificarea anomaliilor valvulelor inimii sau coronarografia, pentru afecțiuni ale vaselor inimii.
Tratament tahicardie
Tratamentul depinde de cauza și tipul tahicardiei. De obicei, tahicardia sinusala nu necesită alt tratament decât cel specific afecțiunii de bază, când aceasta există. Tahicardia paroxistică atrială poate răspunde la câteva manevre simple pe care medicul le va explica (de exemplu, specialistul va solicita pacientului să își țină respirația pentru un minut, să bea apă rece etc). Pentru celelalte tipuri de tahicardie, medicul poate prescrie medicamente care să încetinească bătăile inimii și care trebuie luate continuu.
Dacă suferiți de tahicardie severă sau dacă aceasta are originea în ventriculi, este nevoie de tratament în urgență: fie medicamentos, fie se va aplica un șoc electric (electroconversie) pentru a stimula inima să-și reia ritmul normal. Pentru cazurile severe și rezistente de tahicardie ventriculară se poate implanta chirurgical un dispozitiv de defibrilare, care să ajute la menținerea unei rate normale.
La persoanele în vârstă sau la cei cu boală de inima este foarte important că tratamentul tahicardiei să se realizeze în primele ore, deoarece o rată rapidă prelungită poate duce la afectarea funcției inimii, cu apariția complicațiilor.
Întrebări care trebuie adresate medicului
- Ce teste trebuie facute pentru a afla care este cauza tahicardiei?
- Cat de severa este tahicardia?
- Care sunt sansele de a face un infarct de miocard?
- Ce tratament recomanda?
- Care sunt efectele secundare ale medicamentelor?
Tahicardie, modalități de prevenire
Cea mai bună metodă de prevenire este adoptarea unui stil de viață sănătos. Acesta înseamnă: menținerea unei greutăți optime; consumul de alimente sănătoase; practicarea unei activități fizice în mod regulat; renunțarea la fumat; evitarea stimulentelor, de exemplu, cofeină; controlul medical periodic după vârsta de 40 de ani.