Indigestia sau o digestie îngreunată nu a omorât pe nimeni, dar nici nu ne-a făcut fericiţi. Deşi pare o problemă minoră în comparaţie cu altele, buna funcţionare a tubului digestiv are influenţe multiple pe bunăstarea noastră fizică şi psihică, aducându-şi contribuţia la calitatea vietii de zi cu zi.
Primul lucru de care trebuie ţinut seama este faptul că o digestie uşoară este regula atunci când mâncăm corespunzător şi la ore potrivite. Chiar dacă nu avem nicio problemă de sănătate, consumul exagerat de alimente conduce automat la o suprasolicitare a tubului digestiv şi a organelor anexe. În cel mai bun caz, mesele copioase sunt urmate de somnolenţă, letargie, încetinirea proceselor cognitive şi a energiei de ansamblu a organismului. Nu sunt rare greaţa, vărsăturile, senzaţia de distensie dureroasă a abdomenului, scaunele diareice, cefaleea, durerile în partea superioară stânga a abdomenului etc.
Reguli şi suplimente pentru digestie
Dacă avem o afecţiune cunoscută digestivă, trebuie să luăm măsuri. Prima măsură este să spunem NU lăcomiei. De exemplu, dacă ştim că avem colecistită, nu are rost să exagerăm cu maioneza; dacă ne supără pancreasul, ne ţinem departe de alcool şi de mezeluri grase; dacă avem gastrită, nu mâncăm porţii mari de ciorbă acră şi murături. Odată cu respectarea acestor reguli, putem apela şi la suplimente alimentare. Nu ca la un leac pentru excese, ci ca la un ajutor pentru un mai bun management al problemelor digestive. Iată care sunt principalele suplimente recomandate:
1. Enzime pancreatice şi suplimente cu bilă
Mulţi dintre noi avem o secreţie deficitară de enzime pancreatice, implicate substanţial mai ales în digestia proteinelor şi a grăsimilor. În mod similar, eliminarea de bilă din vezica biliară, esenţială pentru digestia grăsimilor, poate să nu aibă loc la momentul potrivit, astfel influenţând negativ digestia şi absorbţia unor nutrienţi esenţiali. Pentru asemenea situaţii putem suplimenta, mai ales că suplimentele cu enzime sunt lipsite de reacţii adverse.
2. Anghinare pentru vezica biliară
În vezica biliară se depozitează bila secretată de ficat, aceasta fiind ulterior folosită la nevoie în digestie. Bila poate stagna, se poate concentra, vezica biliară se poate inflama, iar contracţiile ei pot fi dureroase. Există suplimente care au grijă de vezica biliară şi printre cele mai utilizate sunt cele pe bază de anghinare. Ele susţin secreţia şi eliminarea bilei şi sunt tonice pentru funcţionarea sistemului hepato-biliar.
3. Silimarină pentru ficat
Ficatul este cea mai importanta glandă anexă a tubului digestiv şi o uzină metabolică a organismului. Silimarina extrasă din seminţele de armurariu (ciulinul-laptelui) stimulează regenerarea ficatului şi buna lui funcţionare, mai ales prin acţiunea puternic antioxidantă a bioflavionelor din armurariu.
4. Să nu uităm de fibre
Constipaţia este o plagă a lumii moderne, stimulată de alimentaţia noastră rafinată şi de sedentarism, ceea ce face să avem nevoie de suplimente cu fibre. Acestea măresc bolul fecal şi stimulează peristaltismul intestinal, favorizând un tranzit sănătos. Recomand tărâţe de psilium sau ovăz, pentru că au şi componente prebiotice care ajută la dezvoltarea unei microbiote sănătoase sau betaglucani, fibre speciale care ajută la scăderea colesterolului.