Intr-un studiu realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea Riverside din California s-a descoperit ca dozele zilnice de vitamina D ar trebui cuprinse intre 4000 si 8000 UI (unitati internationale) pe zi pentru ca riscul aparitiei diferitelor tipuri de cancer sa fie diminuat la aproape jumatate.
Experimentul, efectuat pe un numar de cateva mii de persoane, a constat in administrarea unor doze intre 1000 si 10000 UI/zi de vitamina D. Aceasta metoda a dus la o regularizare a nivelului sangvin in organism si la o reducere cu aproape 50% a riscului de boli grave, cum ar fi cancerul mamar, cancerul de colon, scleroza multipla, diabetul zaharat tip I etc.
Specialistii de la National Academy of Sciences Institute of Medicine din Statele Unite asigura ca atat doza de 4000 UI/zi de vitamina D poate fi administrata de catre adulti si copiii peste 9 ani, cat si cea intre 1000 si 3000 UI/zi pentru copiii pana in 8 ani.
Majoritatea vitaminei D se produce in piele,sub actiunea razelor solare. In alimentatie, suplimentul cel mai bun de vitamina D poate fi gasit in uleiul natural de peste, galbenusul de ou, carne, lapte, unt. Persoanelor care nu desfasoara activitati in aer liber, nefiind astfel expuse luminii solare, li se recomanda suplimentarea acestei vitamine, nu inainte de a consulta medicul specialist.
Sursa: www.grassrootshealth.net
Text: Paula Rotaru