Revista care te menține sănătos

Wellness club

Superstițiile față în față cu explicațiile medicale

16 august 2022
Share
Superstițiile față în față cu explicațiile medicale

Credeţi în superstiții? V-aţi pus vreodată problema că cele mai cunoscute dintre superstiții au o explicaţie medicală?

Superstițiile sunt credințe bazate mai degrabă pe coincidențe și pe elemente de tradiție și cultură populară decât pe logică, statistici sau fapte reale. Strămoșii noștri au creat şi transmis mai departe aceste superstiții pentru a avea sentimentul că pot controla și influența activităţile din viața de zi cu zi. Între timp, medicina a evoluat, iar specialiștii au venit cu explicații concrete pentru semnalele pe care corpul ni le transmite.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena şamponul Naturalis cu extracte de podbal şi octopirox, un produs ideal în tratarea şi prevenirea reapariţiei mătreţii. 

Mâncărimile în creștetul capului, noroc sau mătreaţă?

Mâncărimile pot apărea în orice parte a corpului. În general, ele nu ar trebui să provoace motive de îngrijorare. Cu toate acestea, există situații în care astfel de simptome trag semnale de alarmă cu privire la obiceiurile cotidiene. Spre exemplu, contrar unei superstiții cunoscute, mâncărimea în creștetul capului n-o să vă aducă noroc. Potrivit medicilor, cauzele acestor mâncărimi pot fi următoarele: mătreață, dermatită seboreică (apărută din cauza dereglărilor hormonale, a stresului sau a unei ciuperci de la nivelul pielii), reacție alergică, dermatiă atopică, eczemă, psoriazis sau zona zoster. Dacă mâncărimile persistă și dacă apar leziuni, este necesar să consultați un medic dermatolog.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena spray-ul nazal izotonic Assista Aquamare, o soluţie naturală de apă de mare destinată hidratării şi menţinerii igienei zilnice a nasului. 

Nasul, praful şi bătaia

Probabil că, în copilărie, aţi auzit că mâncărimile de la nivelului nasului prevestesc, de la caz la caz, întâlnirea cu o persoană dragă, ceartă sau chiar bătaie. Medicii sunt de altă părere. Ei pun astfel de simptome pe seama următoarelor afecţiuni: rinită alergică, răceală, sinuzită, herpes simplex sau dermatită.

Mâncărimile în palmă, noroc de bani sau piele uscată?

Una dintre cele mai populare superstiții este legată de mâncărimile în palmă. Dar să nu vă bucurați prea mult dacă vă mănâncă palma stângă. Corpul dumneavoastră nu vă anunță că urmează să luați bani, ci mai degrabă că aveți pielea uscată sau poate chiar o afecțiune dermatologică. Pentru început, încercați să vă hidratați corespunzător, să vă feriți mâinile de frig și să folosiți o cremă emolientă. De asemenea, evitați băile lungi și fierbinți. Chiar dacă vi se par relaxante, ele deshidratează suplimentar pielea. Totodată, încercați să evitați băuturile alcoolice fierte. Dacă mâncărimea nu dispare sau dacă observați modificări ale culorii și texturii pielii, ar trebui să consultați un specialist.

Mâncărimile în talpă prevestesc un drum, dar până unde?

Conform credinței populare, mâncărimea în talpă prevestește un drum. Medicii sunt de altă părere. Există mai multe afecțiuni care pot declanșa acest simptom: piele uscată, dermatită atopică, ciuperca piciorului, psoriazis, reacție alergică, prurit în timpul sarcinii, probleme cu glanda tiroidă sau diabet.

De ce vi se zbate ochiul? 6 posibile cauze

Ochiul care se zbate, semn bun sau semn rău?

Probabil că superstiția ochiului care se zbate nu vă este străină. Știți deja că ochiul drept indică evenimente fericite, iar cel stâng prevestește evenimente nefaste. În realitate, ceea ce simțiti cu adevărat sunt miokimii, adică spasme oculare. Mai exact, mușchii din jurul ochilor manifestă spontan contracții involuntare, de cele mai multe ori de mică intensitate, care pot dura câteva secunde sau minute. Cauzele manifestării pot fi următoarele: consumul excesiv de cofeină, ciocolata neagră, alcoolul, stresul, somnul insuficient, iritațiile oculare sau alergiile. Dacă aceste zvâcniri durează mai mult de o săptămână și sunt însoțite și de alte simptome precum durere oculară, sensibilitate la lumină sau tulburări ale vederii, ar trebui să consultați medicul oftalmolog.

tinitus, sughiţ, urechi, semne din naștere, superstițiile, mâncărimile, dermatită, superstiții,

Tainele sughiţului

Dacă sughiţaţi, nu înseamnă că vă bârfeşte cineva. Cauzele sughiţului obişnuit pot fi: aerul pe care îl înghiţiţi în timp ce mestecaţi, agitaţia, stresul, schimbările bruşte de temperatură, băuturile carbogazoase sau consumul excesiv de alcool. Sughiţul începe să devină periculos atunci când nu vă mai permite să respiraţi, să mâncaţi sau să dormiţi. Dacă durează mai mult de 48 de ore, ar trebui să mergeţi la medic pentru investigaţii suplimentare. Poate fi vorba despre iritarea nervilor frenici sau vagi (cauzată de reflux gastroesofagian, laringită sau de un chist apărut la nivelul gâtului), afecţiuni ale sistemului nervos central, insuficienţă renală sau dezechilibru electrolitic. Niciun remediu studiat până acum nu are o bază ştiinţifică, însă specialiştii au constatat că prin creşterea nivelului de dioxid de carbon din plămâni, diafragma se relaxează, iar sughiţul dispare. Puteţi face acest lucru dacă respiraţi într-o pungă de hârtie sau vă ţineţi respiraţia pentru scurt timp.

Ţiuitul urechilor, bârfă sau tinitus?

Dacă vă ţiuie o ureche, nu ar trebui să vă îngrijoraţi că vă bârfeşte cineva, ci mai degrabă că aţi putea avea tinitus. Cauzele pot fi următoarele: hipertensiune, hipotensiune, tensiune osocilantă, aportul ridicat de sare din alimentaţie, consumul excesiv de cafea şi tutun, depunerile de aterom din interiorul vaselor de sânge, expunerea la zgomote puternice, boala Menier, traumatisme craniene, tulburări ale glandei tiroide sau anomalii apărute la nivelul urechii.

Zgomote în urechi? Aflaţi totul despre tinitus

Durerile de oase şi legătura lor cu ploaia

Probabil v-aţi întrebat, în copilărie, cum este posibil ca oasele bunicilor să prevestească vremea rea. Oare durerile articulare chiar se declanşează înainte de apariţia ploii? David Borenstein, reumatolog şi profesor la George Washington University Medical Center, a realizat un studiu din care a descoperit că nu ploaia, vântul sau frigul sunt responsabile de aceste manifestări, ci presiunea atmosferică mare care apasă asupra corpului uman.

Harta semnelor din naștere

De-a lungul timpului, în diferite colțuri ale lumii, în jurul semnelor din naștere s-au conturat diferite superstiții. Adesea, la noi în țară, ele sunt asociate cu alimente furate, mușcate sau la care mamele poftesc de-a lungul sarcinii. De asemenea, potrivit credințelor populare, locul în care se află aceste semne din naștere poate prevesti destinul celui care îl poartă. V-ați întrebat vreodată care este adevărata cauză a semnelor particulare pe care le aveți pe corp? Ei bine, ele sunt provocate de un exces de pigment apărut pe sau sub piele sau de vasele de sânge care nu s-au format corect. Semnele din naștere de culoare roșie apar și se dezvoltă imediat după naștere. Semnele din naștere pigmentate pot fi negre, maronii sau albăstrui. Ele pot crește în dimensiuni și își pot schimba culoarea, mai ales în urma expunerii la soare și a schimbărilor hormonale din perioada adolescenței. Cele mai multe dintre acestea sunt inofensive. Există, desigur, și cazuri rare în care ele sunt asociate cu diferite probleme medicale. Pentru siguranța dumneavoastră, dacă aveți semne din naștere, ar trebui să vă consultați cu un medic cu privire la natura lor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.