Sedentarismul este fara doar si poate boala secolului 21! Nu tine cont de varsta, sex sau rasa, fiind una dintre consecintele progresului tehnologic. Adultii erei moderne prefera calculatorul sau televizorul in locul activitatilor fizice. Din pacate, exemplul este urmat de cei mici, ceea ce se va rasfrange mai tarziu asupra sanatatii lor.
Pe de alta parte, alimentatia haotica, alaturi de sedentarism, este principala cauza care contribuie la aparitia obezitatii, cu tot alaiul de complicatii. Pentru multe persoane, sedentarismul nu este altceva decat un cuvant la moda pe care medicii si nutritionistii il folosesc la fiecare inceput si sfarsit de fraza. Realitatea este ca nu putini sunt cei care au decedat din cauza sedentarismului, lucru ce dovedeste importanta covarsitoare a activitatii fizice zilnice si ravagiile pe care le poate face un stil de viata bazat pe mancare, pe statul pe canapea, doar serviciul si calculatorul (nu neaparat in aceasta ordine).
Persoanele sedentare sunt predispuse in mod evident la o sumedenie de modificari metabolice, la care se adauga o scadere a arderilor calorice. Cu alte cuvinte, cu cat se face mai putina miscare, cu atat mai putine calorii sunt arse. Consecinta este marirea numarului la pantaloni/fusta.
Obezitatea, principala consecinta a sedentarismului
Cei care petrec mult timp la calculator sau televizor au tendinta de a rontai in permanenta. Astfel, aportul caloric creste, in timp ce arderile sunt incetinite, rezultand sporul ponderal. Lasand la o parte neplacerile de ordin estetic, obezitatea este indiscutabil cauza multor afectiuni ce pun in pericol sanatatea, printre care se numara bolile cardiovasculare si cele metabolice.
Diabetul zaharat – o alta boala provocata si de sedentarism
Multiple studii au demonstrat ca cea mai mare parte a pacientilor cu diabet zaharat tip II provine din randul celor cu un stil de viata nesanatos, in care intra si sedentarismul. Nu este o intamplare ca pacientii cu diabet sunt supraponderali sau obezi, au un prag al efortului fizic scazut, din cauza lipsei de activitate fizica, sunt hipertensivi si asociaza si alte afectiuni cardiovasculare. Din pacate, pacientii cu diabet care nu includ in activitatea zilnica si miscarea risca sa dezvolte mult mai devreme complicatii vasculare, renale si oculare.
Cancerul poate fi agravat de sedentarism
Este demonstrat faptul ca un stil de viata sedentar predispune la aparitia cancerului. O persoana inactiva are, de cele mai multe ori, probleme legate de greutate, asociaza hipertensiune si sindrom metabolic. Toate acestea cresc sansele de producere a neoplaziilor. Printre cele mai frecvente cancere, indirect legate de sedentarism, se numara cancerul de san, de colon, endometru, pancreas si de prostata.
Sedentarismul afecteaza aparatul musculo-scheletal
Lipsa activitatii fizice, in special la femei, poate duce in timp la scaderea densitatii osoase, cu aparitia osteoporozei si a complicatiilor acesteia: fracturi de fragilitate. De asemenea, muschii au nevoie de exercitiu pentru a fi in forma si pentru a functiona la parametri maximi.
O persoana sedentara prezinta, de cele mai multe ori, un tonus scazut al musculaturii, cu scaderea fortei muschilor. Cel mai elocvent exemplu in acest sens este legat de slabirea muschilor paravertebrali responsabili de sustinerea coloanei vertebrale. Acest lucru are drept rezultat aparitia proceselor degenerative la acest nivel, cu durere si limitarea miscarilor.
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva