Revista care te menține sănătos

Psihologie

Sunteti melancolic? Astenia de primavara nu este singura explicatie

15 mai 2024
Share

Astenia de primavara nu mai este un secret pentru nimeni. Ati citit probabil multe articole care au detaliat acest subiect. Insa este astenia responsabila pentru starile contradictorii de la inceput de primavara sau este doar un pretext confortabil?

Odata cu trecerea de la anotimpul rece la primavara, organismul se vede fortat sa faca fata unor schimbari ale mediului – temperatura, luminozitate – care, de multe ori, aduc stari mai putin confortabile. Acest proces de adaptare si simptomele lui, cefalee, palpitatii, nervozitate, scaderea memoriei si comportamentul labil, poarta numele de astenie de primavara. De cele mai multe ori insa, astenia nu vine singura. Odata cu ea se instaleaza si depresia usoara, care se caracterizeaza printr-o continua stare de tristete si pierdere a increderii in sine. Uneori, schimbarile aduse de primavara nu fac decat sa activeze o depresie ce are cauze mai vechi si mai adanc inradacinate in psihicul unora dintre noi. in aceste conditii, solutia nu o aduce venirea verii, ci o intoarcere catre sine, o evaluare sincera a problemelor reale care ar putea determina starea de melancolie. Daca momentele introspective nu dau prea mari rezultate, apelarea la un psihoterapeut isi va face cu siguranta simtite beneficiile.

Va regasiti?
Cum ne dam seama ca s-a depasit stadiul unei simple stari de melancolie si ne indreptam rapid catre depresie? Ei bine, cele mai frecvente semne ale instalarii depresiei sunt:
Iritabilitatea;
Insomnia;
Nevoia de a plange;
Sentimentele de vinovatie, neajutorare, inutilitate;
Un sentiment de „golire”, suparare si anxietate;
Oboseala, lipsa de energie si initiativa;
Dificultatea in luarea deciziilor, incapacitatea de concentrare;
Lipsa interesului pentru activitatile cotidiene, inclusiv pentru sex;
Problemele de alimentatie, cresterea sau scaderea in greutate.

Unele persoane sunt mai predispuse
Nu toti oamenii raspund la fel in fata schimbarilor aduse de trecerea la primavara. Bolnavii psihici, care au o fragilitate psihica mai mare, suporta mai greu astenia. Cele mai afectate de astenii sunt persoanele depresive. Fiecare dintre noi poate fi influentat de vreme, de schimbarea anotimpului sau de schimbarile ce se produc in jurul nostru. Omul isi creeaza realitatea in functie de felul sau de a fi si de insemnatatea pe care o da fiecarui eveniment in parte. Sunt persoane care iubesc primavara, si in acest anotimp „renasc” doar din simplul motiv ca sunt nascute in aceasta perioada. Sunt persoane mai depresive iarna, pentru ca nu li se da posibilitatea sa fie suficient de active. Noi corelam semnificatia pe care o dam evenimentului, in functie de istoria noastra sau de cea a parintilor nostri. De exemplu, daca o persoana draga a murit primavara, s-ar putea ca acest anotimp sa fie corelat cu o foarte mare tristete si, eventual, o depresie.

Prelungirea asteniei, un semnal de alarma
Daca aceste stari continua si dupa terminarea momentul de trecere de la iarna la primavara, inseamna ca aceasta perioada doar a dat startul depresiei care oricum urma sa vina. Acum insa a gasit un moment vulnerabil pentru a se putea instala. Recomandarea specialistului este un consult psihiatric, insotit de o psihoterapie.
Astenia poate sa aduca lipsa vitalitatii atat fizice, cat si psihice. De asemenea, se poate instala in viata noastra, facand imposibil de realizat chiar si activitatile pe care in mod normal le duceam la capat fara probleme. Este la fel de posibil insa ca astenia sa nu fie mai mult decat un pretext pentru aparitia starilor depresive.

Specialistii recomanda un aport de vitamine (consumand alimentele crude, disponibile in aceasta perioada sau apeland la suplimente nutritive), sa facem mai multa miscare, sa incercam noi activitati si, nu in ultimul rand, sa incepem o psihoterapie, pentru a rezolva problemele mai vechi care au declansat aceasta depresie. Ascunderea in spatele unei false probleme nu va face decat sa amane rezolvarea ei.

Text: Irina Chelarescu

Consultant: Alina Rancu Iliescu,

Psiholog practicant

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.