Boala Alzheimer este cea mai obisnuita forma de dementa, responsabila pentru 60-80% din cazuri. Ea reprezinta o deteriorare lenta, progresiva a creierului asociata cu micsorarea volumului acestuia. Este o boala asociata cu imbatranirea, varsta inaintata fiind principalul factor de risc. In prezent afecteaza mai mult de 35 de milioane de oameni din intreaga lume si, odata cu cresterea sperantei de viata, se preconizeaza ca si cazurile de dementa vor creste dramatic.
Vulnerabilitatea personala in fata acestei boli este influentata de fondul genetic (prezenta genei ApoE4), de stilul propriu de viata si de mediul inconjurator. Daca in privinta fondului genetic nu putem interveni, in privinta celorlalti factori implicati s-au elaborat multe teorii, studiile efectuate pana in prezent nefurnizand insa date certe, definitive. Se pot prezenta anumite sugestii elaborate de cercetatori, dar fara a avea siguranta ca respectarea lor ar garanta sanatatea creierului pana la adanci batraneti.
1. ALIMENTATIA
Studiile efectuate pana in prezent au dus la urmatoarele sugestii :
– consumul de fructe si legume proaspete (preferabil cu coaja daca este comestibila) ofera creierului antioxidanti, care pot incetini rata declinului cognitiv, contribuind la prevenirea bolii Alzheimer
Fiecare inspiratie introduce oxigen in plamani, ceea ce stimuleaza formarea radicalilor liberi. Acestia pot avea efecte negative, de distrugere a membranelor celulare, producand mutatii ale ADN-ului si deteriorand retelele de comunicare dintre neuroni. Creierul este o tinta importanta a radicalilor liberi, reactiile oxidative accelerand disfunctia cognitiva.
Antioxidantii ofera protectie encefalului si anihileaza radicalii liberi periculosi. Sunt recomandate in ordinea capacitatii lor antioxidante : boabe de soc, stafide, afine, merisor, prune, coacaze negre, mure, usturoi, zmeura, capsuni, curmale, visine, smochine, varza rosie, mere cu coaja, salata cu frunze rosii, pere, sparanghel, broccoli, portocale, sfecla, avocado, struguri rosii, ridichi, spanac.
– consumati mere crude sau sub forma de suc
In creierul degradat al persoanelor suferind de Alzheimer se produce o scadere a sintezei de acetilcolina, un compus esential pentru functiile cognitive. Sucul de mere stimuleaza sinteza de acetilcolina prin aportul de antioxidanti care previne distrugerea neuronilor in urma atacului radicalilor liberi.
Doua mere sau un pahar de suc pe zi au rol si in combaterea inflamatiilor, scad riscul de aparitie a diabetului de tip 2, HTA, AVC, parodontozei si ajuta la reducerea tesutului adipos de la nivelul abdomenului.
– consumati peste
Includeti in meniu pestele gras(somon, ton, macrou, sardine, hering) de 2-3 ori pe saptamana. Acesta contine cele mai importante lipide de care are nevoie creierul pentru prevenirea bolii Alzheimer. Uleiul de peste cu acizi grasi polinesaturati Omega 3 si grasimile mononesaturate din uleiul de masline amelioreaza functia si eficienta neuronilor, reducand predispozitia la Alzheimer.
– consumati ulei de masline
Beneficiile uleiului de masline: o inima sanatoasa, puternica, densitate osoasa normala, scaderea tensiunii arteriale, colesterolemie si coagulare in parametri optimi, creier mai activ, mai rezistent in fata pericolului declinului mental. Uleiul de masline contribuie la mentinerea integritatii structurale a membranelor neuronale si contine antioxidanti care se opun activ atacului radicalilor liberi, care vizeaza deteriorarea si distrugerea acestor celule cerebrale. Este de preferat uleiul extravirgin, cat mai putin procesat.
– evitati grasimile nesanatoase: limitati consumul de carne rosie (vita, porc, miel), sunca, mezeluri, crenvursti, slanina. Consumati lactate degresate. Feriti-va de grasimile trans (din margarina, chipsuri, produse de patiserie, fast-food) si de alimentele prajite un timp indelungat.
Grasimile saturate de origine animala si grasimile trans (partial hidrogenate) «sufoca» neuronii, membranele lor devin mai rigide si se contracta, prelungirile dendritice prin care neuronii comunica intre ei nu se dezvolta, sinteza neurotransmitatorilor este inhibata. Beta-amiloidul, un compus degradat, toxic, caracteristic pentru boala Alzheimer, se acumuleaza. Neuronii deteriorati devin ineficienti si disfunctionali, ceea ce duce la regresia memoriei si scaderea capacitatii de invatare.
– preferati dieta mediteraneana: consum preponderent al hranei vegetale (legume, fructe, cereale) la care se adauga ulei de masline in cantitate mare, consum moderat de peste, consum redus sau moderat de lactate, consum scazut de carne, vin in cantitati mici in timpul meselor, consum de carne rosie si dulciuri de 2-3 ori pe luna.
– beti ceai verde sau negru
Consumul de ceai verde protejeaza creierul impotriva AVC si impotriva pierderii memoriei, regenerand neuronii degradati.Un antioxidant din compozitia sa blocheaza actiunea toxica a beta-amiloidului care distruge neuronii.
2. FACTORII DE STRES
– Stresul emotional cronic contribuie la scaderea memoriei si poate duce la instalarea deteriorarii cognitive usoare (“mild cognitive impairment”) care precede dementa.
Atunci cand este expus stresului, organismul sintetizeaza din abundenta cortizol. Aceasta reactie la stres si adrenalina eliberata in sange ne pot salva dintr-o situatie de criza. Insa persistenta stresului zilnic (frustrari la locul de munca, blocaje in trafic, probleme financiare etc) mentine o cantitate excesiva de cortizol la nivelul creierului. In timp, procentul crescut de cortizol poate duce la distrugerea neuronilor, suprimand dezvoltarea altora noi, ceea ce are ca rezultat final atrofia cerebrala.
Oamenii care au o dispozitie pozitiva, extrovertita si o atitudine mai relaxata sunt mai putin expusi riscului de a prezenta tulburari de memorie si dementa, pe masura ce imbatranesc.
– Depresia constituie un factor de risc care predispune la aparitia bolii Alzheimer, de aceea e important sa o tratam atunci cand ea apare. Se considera ca starea de depresie scade functia rezervei neuronale si astfel submineaza rezistenta normala a creierului in fata avansului procesului patologic din Alzheimer.
Antidepresivele, consilierea psihologica, tehnicile de relaxare si alte forme de terapie pot preintampina degradarea memoriei, asociata stresului si depresiei.
3. PREVENITI BOLILE CARDIOVASCULARE SI CEREBROVASCULARE
– Acordati o atentie deosebita sanatatii inimii
S-a demonstrat ca factorii care produc leziuni degenerative la nivelul vaselor de sange si inimii afecteaza si creierul. Acumularea placilor de aterom pe arterele carotide este un factor de risc pentru accelerarea declinului cognitiv si a pierderii memoriei. Fibrilatia atriala, boala arteriala periferica, afectarea vasculara cerebrala reprezinta factori de risc pentru accidentul vascular cerebral. Un AVC constituit dubleaza cel putin probabilitatea aparitiei bolii Alzheimer si a dementei vasculare. Chiar si AVC minore cresc riscul deteriorarii ulterioare a neuronilor.
– Supravegheati nivelul colesterolului din sange: mentineti scazut procentul colesterolului LDL si cresteti nivelul HDL colesterol
Nivelul crescut al LDL-colesterolului si al colesterolului total din sange (peste 200 mg/dl) la varsta medie poate contribui atat la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, cat si la cresterea riscului dementei. Scaderea colesterolului LDL si cresterea HDL se poate obtine prin regimul de tip mediteraneean, cu putine grasimi saturate sau trans-hidrogenate, dar cu mult peste, fructe, legume si cereale integrale, prin mentinerea greutatii in limite normale si administrarea, in caz de necesitate, a tratamentului hipocolesterolemiant.
– Supravegheati tensiunea arteriala
Mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale la varsta mijlocie si inaintata scade riscul instalarii dementei. HTA necontrolata initiaza tulburarile precoce de memorie, dubleaza riscul de Alzheimer, AVC si dementa vasculara. La persoanele cu HTA necontrolata se pot observa la RMN cerebral indicii ale unor micro-hemoragii sau unor microinfarctizari prin cheaguri, numite accidente vasculare minore, tranzitorii, semnalate prin zone remanente mici, albe, indicand «cicatrici» si ducand la pierderi de memorie si disfunctie cognitiva.
– Evitati aparitia AVC
Atunci cand vasele mici ale creierului sunt osbtructionate prin trombusuri, celulele cerebrale sunt lipsite de aportul necesar de oxigen si de glucoza; astfel se instaleaza o deteriorare cerebrala difuza si extinsa, ce poate duce la aparitia dementei vasculare
– Verificati glicemia
Studiile au aratat ca persoanele care sufera de diabet de tip 2 au un risc sporit de aparitie a bolii Alzheimer. Mentinerea glicemiei in limite normale contribuie la prevenirea instalarii dementei.
– Evitati traumatismele craniene
Traumatismele craniene urmate de comotie cerebrala pot duce la lezarea severa a creierului. Comotia cerebrala survenita la orice varsta creste vulnerabilitatea individuala in fata bolii Alzheimer. Dar si loviturile mai putin importante, care se repeta in timp (ex la sportivii ce practica box, hochei, rugby etc) cresc riscul aparitiei degenerarii sistemului nervos, dupa mai multi ani.
Dr. Carmen Vochescu
Medic specialist psihiatru
Centrul Medical Alfa
Tel: 021.460.41.44
www.psihiatrie-bucuresti.com