Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Suferiti de insomnie? Exercitiul fizic va ajuta!

21 mai 2024
Share

Afectat de stres in buna parte, dar si de factori precum alimentatia haotica ori sedentarismul, somnul de calitate a devenit in prezent doar un „vis frumos” pentru cei mai multi dintre noi. Din fericire, solutiile pentru recapatarea odihnei exista, sunt eficiente si nu se refera intotdeauna la remediile medicinei alopate.

Din ce in ce mai multe studii de specialitate sustin ca activitatea fizica este o solutie eficace pe termen lung nu doar pentru o sanatate excelenta, ci si pentru un somn suficient si de calitate. Cu alte cuvinte, chiar daca medicamentele destinate combaterii insomniei sau altor tulburari de somn se pot dovedi eficiente, nu ezitati sa incercati si optiuni precum practicarea unui sport in mod regulat. Partea cea mai buna? Varsta nu conteaza, cata vreme includeti exercitiul fizic in rutina dumneavoastra, daca nu zilnica, macar saptamanala.

Beneficiile activitatii fizice

Desi efectele pozitive ale exercitiilor fizice asupra calitatii somnului sunt bine documentate, lucrurile nu sunt intotdeauna tocmai simple. Mai precis, potrivit unui studiu publicat in Journal of Clinical Sleep Medicine, durata si calitatea odihnei nocturne se imbunatatesc abia dupa aproximativ patru luni de activitate fizica practicata in mod regulat. In plus, provocarea initiala consta si in faptul ca somnul deficitar determina si o sesiune de antrenament mai scurta in ziua urmatoare, un cerc vicios de-a dreptul descurajant. Cu toate acestea, sustin expertii, daca programul de exercitii fizice este mentinut, rezultatele benefice apar negresit − conform cercetarii mentionate, durata odihnei creste cu circa 45 de minute – 1 ora, iar numarul si frecventa trezirilor nocturne scad.

Cand si cata miscare facem?

Beneficiile activitatii fizice asupra somnului depind insa si de factori ca durata exercitiului fizic si momentul zilei ales pentru antrenament. Astfel, un alt studiu dezvaluie ca sunt necesare cel putin 150 de minute de activitate fizica de intensitate moderata sau de minimum 75 de minute de exercitii fizice de intensitate ridicata saptamanal pentru a dormi mai bine. Iar antrenamentul ar trebui programat, ideal, undeva in cursul dupa-amiezii, sugereaza o alta cercetare, publicata in BioPsychoSocial Medicine, care a aratat ca persoanele care fac sport dupa orele pranzului dorm mai bine decat cele active dimineata. Totodata, popularul sfat care indeamna la evitarea activitatii fizice intense la orele serii are parte de sustinere stiintifica: potrivit expertilor, pentru un somn odihnitor, este preferabil ca antrenamentul sa aiba loc cu cateva ore bune inainte de culcare.

Sunteti sedentar? Afectiuni la care va expuneti

Dormiti mai bine si mai mult daca faceti sportsport somn result

Toate categoriile de varsta au de castigat de pe urma activitatii sportive regulate, de la adolescenti − despre care un alt studiu dezvaluie ca dorm mult mai bine atunci cand fac sport (in medie, 17,7 ore/saptamana) − la varstnicii care descopera sportul dupa o viata sedentara. La fel de bine, somnul de proasta calitate frecvent raportat la femeile aflate la menopauza poate fi, la randul sau, contracarat cu ajutorul exercitiilor fizice, in timp ce tot segmentul de populatie (barbati si femei deopotriva) aflat la varsta a doua, care se confrunta cu tulburari de somn, are de castigat de pe urma activitatii fizice regulate.

Sportul nu imbunatateste doar calitatea somnului, ci reduce si anxietatea, creste productia de endorfine si stima de sine, scazand riscul unei palete largi de afectiuni grave: boli cardiovasculare, diabet, obezitate, artrita, cancer.

 

Dana Saporan

Surse: Prevention.com; Webmd.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.