Termenul de „hipertiroidism” se foloseste pentru pacientii care au un nivel crescut al hormonilor tiroidieni in sange. De cele mai multe ori, acesti pacienti prezinta si cresterea in volum a glandei tiroide (gusa). Diagnosticul se bazeaza pe prezenta simptomelor specifice, examenul clinic al glandei tiroide si masurarea in sange a hormonilor tiroidieni.
Acestia au efecte importante asupra muschiului cardiac si circulatiei periferice. Principalele modificari sunt cresterea frecventei si contractilitatii cardiace, a consumului de oxigen al inimii si reducerea rezistentei vasculare periferice. Practic, toate componentele functiei cardiace sunt crescute, inclusiv volumul de sange pe care inima il pompeaza in circulatia periferica la fiecare bataie cardiaca. Persoanele care au hipertiroidie au un risc mai mare de a face fibrilatie atriala, insuficienta cardiaca, hipertensiune pulmonara si durere anginoasa.
Semne si simptome cardiovasculare
La multi pacienti cu hipertiroidie domina semnele si simptomele cardiovasculare ale bolii:
- Tahicardia este aproape permanenta, atat in timpul efortului fizic, cat si in timpul somnului/odihnei;
- Palpitatiile, cauzate de tahicardie, dar si de contractilitatea cardiaca crescuta;
- Marirea tensiunii arteriale sistolice si a presiunii pulsului;
- Dispneea la efort fizic, provocata mai mult de slabiciunea musculaturii respiratorii si scheletice decat de disfunctia cardiaca;
- Durerea toracica de tip anginos, cu modificari ale electrocardiogramei (EKG) care sugereaza ischemia cardiaca, poate aparea in special la femei, ca rezultat al spasmului arterelor coronare;
- Ingrosarea peretelui ventriculului stang al inimii (hipertrofie);
- Cresterea iritabilitatii cardiace, cu aparitia de extrasistole.
Fibrilatia atriala este o tulburare de ritm cardiac intalnita la multi pacienti hipertiroidieni, factorii de risc fiind varsta inaintata, sexul masculin, prezenta concomitenta a insuficientei cardiace, bolilor valvulare cardiace si coronariene. Complicatiile sunt insuficienta cardiaca si tromboembolismul pulmonar.
Insuficienta cardiaca…
Insuficienta cardiaca este, de cele mai multe ori, rezultatul fibrilatiei atriale la pacientul hipertiroidian. In absenta unei boli cardiace structurale, insuficienta cardiaca este consecinta frecventei cardiace crescute a bolnavilor hipertiroidieni, care poate fi scazuta prin tratamentul corect al hipertiroidiei. Aparitia hipertensiunii pulmonare poate determina semne de insuficienta, cu distensia venelor jugulare de la baza gatului, congestie hepatica. Asemanator, semnele de hipertensiune pulmonara pot fi reversibile in urma tratamentului corect al hipertiroidiei.
… si angina pectorala, frecvente in hipertiroidie
Angina pectorala apare ca urmare a cresterii necesarului de oxigen al muschiului cardiac sau a spasmului arterelor coronare. Accidentul vascular cerebral ischemic este o complicatie rara a hipertiroidismului. Pacientii care au hipertiroidism subclinic (niveluri normale ale hormonilor tiroidieni in sange, cu un nivel scazut al TSH – hormonul stimulator tiroidian) prezinta modificari cardiace mai usoare: tahicardie, hipertrofie usoara a muschiului cardiac.
Manifestarile cardiovasculare din hipertiroidism se corecteaza cel mai bine prin tratarea acestuia cu medicamente antitiroidiene. Betablocantele sunt utile pentru tratamentul palpitatiilor si tahicardiei. Daca au hipertiroidism sever, pacientii cu fibrilatie atriala, tahicardie severa sau insuficienta cardiaca trebuie monitorizati atent si tratati intensiv.
Dr. Camelia Diaconu
Medic primar medicina interna
Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”