Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Suferiti de dureri de sold? Posibile cauze

9 mai 2018
Share

Durerea de sold (coxalgia) este un simptom frecvent intalnit in practica medicala, apare in cursul activitatilor casnice, la munca, in timpul sportului sau pe parcursul evolutiei unor boli reumatice sistemice. Tratamentul acestei forme de durere trebuie sa se faca numai dupa un examen medical pentru alegerea celei mai bune solutii terapeutice.

Diagnosticul cauzei durerii implica o anamneza amanuntita, examinarea atenta a pacientului, analize de laborator (de exemplu, hemoleucograma completa si sindromul inflamator sunt foarte importante pentru reumatolog, la care se adauga alte analize specifice), examinarile imagistice. Pacientul poate sa fie supus unor radiografii (bazin, coloana lombara), unei ecografii articulare si de parti moi, evaluarii prin computer tomograf sau rezonanta magnetica nucleara, scintigrafiei osoase sau testului de osteoporoza DEXA. Iata cateva dintre cele mai frecvente cauze de durere de articulatii coxofemurale (pot fi afectate unilateral sau bilateral in grade variate).

Soldul este a doua mare articulatie a corpului, fiind structurat pentru sprijin in ortostatism (pozitia verticala a corpului), mers (faza de propulsie) si pentru oscilatie sau mobilitate (faza de pendulare). In anumite situatii, se poate sacrifica mobilitatea soldului, dar niciodata stabilitatea lui.

  •   Bursita trohanteriana

Este deseori subdiagnosticata, pentru ca durerea de la nivelul soldului poate iradia pe traiect nervos si simuleaza alte suferinte. Examinarea soldului in anumite pozitii, presiunea pe el accentueaza durerea si o deosebeste de alte boli.

  •   Bursita iliopsoasa si meralgia parestezica

Sunt alte cauze de durere, cea din urma fiind insotita si de parestezii, senzatie de arsura, hiperestezie la nivelul coapsei.

  •  Coxartroza primara sau secundara

Coxartroza reprezinta artroza articulatiei soldului si se manifesta prin durere aparuta in timpul mersului, mai ales la urcare si coborare, dar poate sa iradieze pe coapsa, spre genunchi. In aceasta suferinta, in stadii avansate, se poate produce scurtarea membrului inferior, cu pozitii statice vicioase si dificultati de mers. Astfel apar modificari consecutive pe coloana lombara.

  •  Fractura de col femural

Durerea de sold aparuta dupa un traumatism (cel mai frecvent cadere de la acelasi nivel) poate fi determinata de o fractura de col femural. In acest caz, persoana in cauza trebuie sa se adreseze imediat unui serviciu de urgente sau unei sectii de ortopedie pentru efectuarea unei radiografii. Acest tip de fractura este deosebit de grav si are o rata mare de mortalitate in primul an de la producere in lipsa unui tratament corespunzator.

  •   Metastazele osoase la nivelul extremitatii proximale a femurului

Prezente la pacientii cunoscuti sau nu cu o forma de cancer, pot determina durere continua, sacaitoare, nocturna sau in repaus. Totodata, pot afecta mersul, care devine schiopatat, raspunzand partial la terapia clasica antireumatica.

  •  Poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artrita psoriazica

In cazul pacientilor cu aceste boli sistemice reumatice, durerea de sold nu este singulara. Apare intr-un tablou complex de afectari articulare caracteristice fiecarei afectiuni, iar diagnosticul ei este in general cel al bolii de baza.

  •  Discopatia vertebrala lombara

Pacientii cu discopatie(care poate sa fie chiar pana la stadiul de hernie de disc) pot sa prezinte durere localizata subfesier sau pe partea laterala a soldului si coapsei, insotita de senzatie de arsura, parestezii, amorteli. In aceste cazuri, este foarte importanta examinarea pacientului, pentru a face diferentierea dintre afectarea celor doua sedii.

dureri soldOptiuni terapeutice

Tratamentul se face numai dupa evaluarea pacientului. Cel medicamentos presupune antiinflamatoare nesteroidiene, antialgice, cortizonice cu administrare sistemica sau locala (infiltratii). Utile sunt si balneofizioterapia si gimnastica medicala. In cazul artritelor infectioase, pacientii beneficiaza de tratament antibiotic mai multe luni. In bolile sistemice reumatice, terapia se va adresa sistemului imun si va trata toate articulatiile afectate. In metastazele osoase se poate face terapie antiresorbtiva osoasa si/sau citostatica, dupa identificarea tumorii primare. In anumite cazuri, tratamentul este interdisciplinar, impreuna cu fizioterapeutul, ortopedul, oncologul si infectionistul.

Mai sunt si alte cauze locale de durere de sold mai putin intalnite in practica medicala. De exemplu, artrita septica (infectie intraarticulara adesea dupa un procedeu invaziv local) sau artrita tuberculoasa. Coxalgia mai poate aparea si la pacientii care au un inceput de necroza a capului femural sau la cei cu distrofie de sold la care evolutia este spre coxartroza.

Dr. Simona Huica

Medic specialist reumatologie

Clinica de Diagnostic Gral

Tel.: 021-323.00.00 (02)

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.