Vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford, are o eficiență de 79% împotriva bolii simptomatice și de 100% împotriva formelor severe ale bolii, inclusiv a cazurilor care necesită spitalizare. Concluziile au fost raportate, luni, în cadrul unei emisiuni de pe canalul american CNBC.
Statisticile referitoare la siguranța și eficacitatea serului AstraZeneca au fost obținute în urma unui studiu efectuat pe un eșantion de 32.449 de participanți din 88 de centre de studiu din SUA, Peru și Chile.
Aproximativ 20% dintre participanții la cercetare au 65 de ani sau mai mult. Iar aproximativ 60% dintre ei au comorbidități (precum diabet sau boli cardiace) asociate cu un risc crescut de progresie a unei forme severe de boală. În cazul acestora, vaccinul AstraZeneca are o eficienţă de 80% în prevenirea coronavirusului.
Dovezi care atestă că vaccinul AstraZeneca este sigur
Noile informații au fost obținute la scurt timp după ce mai multe țări au suspendat temporar administrarea serului AstraZeneca în urma apariției unor cheaguri de sânge la unele persoane vaccinate. Specialiștii în domeniul sănătății din întreaga lume au criticat aspru această decizie, considerând că nu există date suficiente, în timp ce analiștii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra absorbției vaccinurilor, pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 continuă să se răspândească.
Datele din cadrul studiului reafirmă faptul că serul este sigur și extrem de eficient. Reprezentanții AstraZeneca au transmis printr-un comunicat de presă că un consiliu independent de monitorizare a siguranței datelor a confirmat că nu au fost identificate probleme legate de siguranța vaccinului.
„Nu s-a constatat un risc crescut de tromboză sau evenimente specifice trombozei în rândul celor 21.583 de participanţi la investigație care au primit cel puţin o doză de vaccin. Căutarea specifică pentru CVST nu a înregistrat evenimente în acest proces.”, au transmis specialiștii din cadrul organismul independent de monitorizare a siguranței datelor.
De asemenea, un neurolog independent a realizat o investigație specifică a cheagurilor de sânge și a trombozei sinusului venos cerebral (CVST), un cheag de sânge care se formează în creier.
„Această analiză validează vaccinul AstraZeneca ca opţiune suplimentară de vaccinare necesară, oferind certitudinea că adulţii de toate vârstele pot beneficia de protecţie împotriva virusului”; a explicat Ann Falsey, profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii din Rochester, SUA şi unul dintre autorii cercetării.
Reprezentanții AstraZeneca au mai declarat că vor continua să analizeze datele. De asemenea, ei se pregătesc pentru analiza care urmează să fie trimisă către U.S. Food and Drug Administration cu scopul de a primi autorizație de utilizare în regim de urgență în următoarele săptămâni.
De ce pneumonia COVID-19 este mai gravă decât alte forme de pneumonie
Utilizarea serului AstraZeneca a fost reluată
Germania, Franța, Italia și Spania sunt câteva dintre țările care au reluat utilizarea serului. Decizia a fost luată după ce specialiștii din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente au analizat posibilele efecte secundare și au ajuns la concluzia că serul este sigur și eficient. Totodată, experții din Organizația Mondială a Sănătății și Societatea Internaţională pentru Tromboză şi Hemostază recomandă ca țările să folosească, în continuare, serul AstraZeneca.
„Cred că vorbesc în numele tuturor producătorilor, siguranța pacienților este prioritatea noastră numărul unu”, a declarat vicepreşedintele executiv al unității de afaceri biofarmaceutice AstraZeneca, Ruud Dobber.