Pe lângă protecţia pe care o oferă împotriva primirii şi răspândirii virusului SARS-CoV-2, masca de protecţie ajută la combaterea bolilor respiratorii, cum ar fi gripă sau COVID-19, arată cercetătorii de la National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (Institutul Naţional al Bolilor Digestive şi Renale) din SUA.
În urma cercetărilor efectuate, specialiştii au descoperit că măştile de protecţie cresc substanţial umiditatea din aerul pe care îl respiră indivizii care le poartă. Cercetătorii sugerează că umiditatea astfel creată este legată de severitatea redusă a bolii în cazul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. Acest lucru se datorează faptului că hidratarea şi igiena corectă a căilor respiratorii sunt foarte importante în păstrarea imunităţii.
Masca de protecţie, beneficii
„Am constatat că măștile de protecţie cresc umiditatea în aerul inhalat și, pe baza unui studiu documentat, considerăm că hidratarea căilor respiratorii ar putea fi legată de severitatea mai mică a bolii manifestată la unele persoane infectate. Nivelul ridicat de umiditate s-a dovedit a atenua nu doar severitatea gripei, ci şi a COVID-19”, explică dr. Adriaan Bax, autorul principal al studiului.
COVID-19 şi gripa: cum le deosebim
Nivelurile ridicate de umiditate favorizează acţiunea clearance-ulului mucociliar, adică a principalului mecanism de apărare a sistemului respirator prin care se îndepărtează mucusul şi particulele dăunătoare care pătrund în căile aeriene.
De asemenea, nivelurile ridicate de umiditate pot întări sistemul imunitar prin producerea de interferon, o substanţă cu proprietati antivirale, anticanceroase, reglatoare şi modulatoare ale sistemului imunitar.
Cercetătorii au testat patru tipuri de măşti: o mască N95, o mască chirurgicală de unică folosință cu trei straturi, o mască cu două straturi din bumbac şi poliester și o mască grea din bumbac. Pentru a măsura nivelul de umiditate specific fiecărei măşti, specialiştii au rugat un voluntar să respire într-o cutie de oţel sigilată. În momentul în care persoana nu purta mască, vaporii de apă rezultaţi în urma expiraţiei creau o creştere rapidă a umidităţii în interiorul cutiei.
Când voluntarul purta mască, oricare ar fi fost aceasta, nivelul umidităţii din cutie a scăzut foarte mult. Astfel, cea mai mare parte a vaporilor a rămas în mască, iar aceştia s-au condensat şi au fost inhalaţi. Pentru a se asigura că nu există scurgeri, măștile au fost fixate pe fața participantului la studiu cu ajutorul unui cauciuc spumos de înaltă densitate. Măsurătorile au fost luate la trei temperaturi diferite ale aerului, cuprinse între aproximativ 7.7 grade Celsius şi 36 de grade Celsius. Rezultatele cercetării au arătat că toate cele patru măști au crescut nivelul de umiditate al aerului inhalat, dar în grade diferite.
Recomandări pentru a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19
„Chiar dacă din ce în ce mai multe persoane încep să se vaccineze, trebuie să rămânem vigilenți în ceea ce privește contribuția noastră la prevenirea răspândirii virusului care provoacă îmbolnăvirea cu COVID-19”, recomandă directorul Institutului Naţional al Bolilor Digestive şi Renale, dr. Griffin P. Rodgers.
„Cercetarea pe care am realizat-o susține importanța purtării măștilor ca modalitate simplă, dar eficientă, de a proteja oamenii din jurul nostru, dar şi de a ne proteja pe noi înşine de infecțiile respiratorii, mai ales în aceste luni de iarnă, când sensibilitatea la virusuri crește”,a conchisBax.