Medicii observasera de mult timp ca persoanele care consuma alcool in mod frecvent sunt mai predispuse sa sufere fracturi, iar vindecarea oaselor lor are loc mai incet in comparatie cu persoanele care nu beau. Aceste lucruri au fost puse multa vreme pe seama malnutritiei (frecvent intalnita la aceasta categorie de persoane) sau a interactiunii dintre alcool si anumiti hormoni.
Recent, insa, o echipa de cercetatori de la Loyola University Medical Center, SUA, a studiat mai aprofundat fenomenul „oaselor slabe” la alcoolici, problema deosebit de grava, in special in cazul adolescentilor si al adultilor tineri, deoarece in aceste etape corpul stocheaza calciu in oase, ceea ce influenteaza sanatatea acestora pe termen lung.
Potrivit unui studiu publicat in 2012 in jurnalul Menopause, femeile peste 50 de ani care consuma zilnic o portie de alcool pe zi pierd mai repede masa osoasa, iar o alta cercetare, publicata in 2008 in American Journal of Medicine, indica faptul ca persoanele care consuma o jumatate pana la o portie de alcool pe zi au un risc mai mic de a suferi fracturi de sold, comparativ atat cu abstinentii, cat si cu alcoolicii.
In urma cercetarilor de laborator efectuate pe soareci, specialistii avertizeaza persoanele care sufera de fracturi sa renunte la consumul mare de alcool, timp in care osul se poate vindeca in mod corespunzator, arata Livescience.com.
Cristina Ionescu
Sursa: livescience.com