Mii si mii de vieti ar putea fi salvate in fiecare an, in cazul in care toti fumatorii ar renunta la tigarile clasice si ar trece la tigari electronice, spun cercetatorii de la University College din Londra (UCL), intr-un nou studiu. Autorii studiului estimeaza ca pentru fiecare milion de fumatori care ar trece de la tutun normal la tigari electronice, peste 6.000 de decese premature ar putea fi prevenite in fiecare an.
Studiul vine la putin timp dupa ce alti cercetatori, dar si Organizatia Mondiala a Sanatatii, au apreciat ca „fumatul electronic” poate fi periculos.
Directorul executiv al British Lung Foundation, dr. Penny Woods, a facut insa un apel urgent pentru accentuarea cercetarilor cu privire la efectele tigarilor electronice, in fata a numeroase opinii contradictorii. „Auzim mereu opinii contradictorii in jurul tigarilor electronice si putem aprecia ca publicul este foarte confuz cu privire la utilizarea lor. Acesta este motivul pentru care ar trebui, in regim de urgenta, ca noi cercetari sa puna accent pe impactul tigarilor electronice asupra sanatatii si daca acestea ajuta in mod eficient fumatorii sa renunte la obiceiul lor”.
Concluzii contradictorii
Cel mai recent studiu vine la doar cateva zile dupa ce o alta cercetare publicata de catre o echipa de la Universitatea din Carolina de Sud a avertizat asupra unor niveluri mai ridicate de „toxine daunatoare si periculoase” in tigarile electronice, comparativ cu produsele traditionale.
Descoperirile lor au concluzionat ca vaporii tigarilor electronice contin crom, precum si de patru ori mai mult nichel decat tigarile obisnuite. Cercetatorii au descoperit si continut de plumb, zinc si alte metale toxice, dari niveluri mai scazute decat tigarile normale.
Dar, intr-un editorial publicat in British Journal of General Practice, profesorul Robert West si dr. Jamie Brown de la Departamentul de Epidemiologie si Sanatate Publica al UCL sustin ca, desi unele toxine sunt prezente in vaporii de tigari electronice, concentratiile sunt „foarte scazute”. „Ceea ce contin vaporii tigarilor electronice este nimic comparativ cu acele concentratii de substante cancerigene si toxine din fumul de tigara. De fapt, concentratiile de toxine din tigarile electronice sunt aproape toate cu mult sub 1/20 fata de fumul de tigara”.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis recent un raport de consiliere in care precizeaza ca tigarile electronice ar trebui interzise in spatii inchise, iar publicitatea la aceste produse ar trebui oprita pana cand industria de profil nu va prezenta dovezi stiintifice convingatoare legate de lipsa de pericol al acestor produse.
Ram Moorth, director adjunct al British Medical Association, considera ca sunt necesare controale eficiente, astfel incat tigarile electronice sa nu fie agresiv comercializate tinerilor, iar vanzarea acestora sa nu duca la normalizarea actului de fumat.
Nu nicotina ucide, ci gudronul
Dar profesorul Ward si dr. Brown contrazic aceasta idee. Ei sustin ca o crestere a utilizarii de tigari electronice e-tigari a fost insotita de o crestere a numarului de fumatori care au renuntat la fumat, iar numarul persoanelor care fumeaza este in continua scadere. In plus, numarul utilizatorilor de tigari electronice care anterior n-au fumat niciodata este extrem de mic, au adaugat ei.
„Exista o serie de aparatori ai sanatatii publice, care par sa considere tigarile electronice in primul rand o amenintare la adresa sanatatii publice. Avand in vedere ca fumatorii fumeaza in primul rand pentru nicotina, dar mor in primul rand din cauza gudronului, s-ar putea imagina ca tigarile electronice sunt un mijloc binevenit de a preveni o mare parte din decesele si suferintele cauzate de tigari”, spun cei doi.
Tigarile „normale” sunt mai periculoase
La randul sau, profesorul Ann McNeill de la National Addiction Centre, din cadrul Kings College London, a declarat: „Tigarile electronice sunt noi, iar noi cu siguranta nu avem inca toate raspunsurile la impactul lor asupra sanatatii pe termen lung, dar ceea ce stim este ca acestea sunt mult mai sigure decat tigarile normale care ucid peste sase milioane de persoane pe an in intreaga lume”.
Unul dintre autorii ultimului raport, profesorul Peter Hajek, din cadrul Tobacco Dependence Research Unit al Queen Mary University of London, a declarat, la randul sau: „Riscurile sunt putin probabile, s-a dovedit ca unele deja nu exista, in timp ce beneficiile tigarilor electronice au un potential enorm. Ar fi ceva revolutionar in domeniul sanatatii publice in cazul in care toti fumatorii ar trece de la tigari normale la tigari electronice. Deci, neglijarea beneficiilor, care sunt foarte multe, pentru riscurile foarte mici ale tigarilor electronice poate fi privita ca si cum oamenilor li s-ar cere sa renunte la utilizarea telefoanelor mobile ori a tabletelor pentru ca sunt sanse de una la 10 milioane ca o baterie sa se supraincalzeasca si sa explodeze”.
Mircea Doaga
Sursa: dailymail.co.uk