Fundația Renașterea și Comisia pentru sănătate publică a Senatului României s-au întâlnit la o masă rotundă cu scopul de a găsi soluții pentru creșterea gradului de conștientizare a românilor asupra infecției cu HPV. În cadrul evenimentului, au fost prezentate primele rezultate ale proiectului ReThink HPV Vaccination. Din studiu rezultă că doar 7% dintre adulții români și 5% dintre copiii acestora sunt vaccinați împotriva HPV.
Pe această cale, au fost descoperite percepțiile și atitudinile românilor referitoare la vaccinarea împotriva HPV. De asemenea, au fost dezbătute provocările și eventualele soluții pentru ca România să facă progrese în sănătatea publică și combaterea anumitor tipuri de cancer.
Educarea și conștientizarea, rol crucial în prevenție
În cadrul evenimentului, Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea, a evidențiat importanța educării și a conștientizării beneficiilor prevenției. „Deși s-au făcut pași extrem de importanți în ceea ce privește prevenția, în țara noastră statisticile încă ne plasează pe primele locuri la incidența și mortalitatea din cauza cancerului de col uterin. Astăzi, sunt foarte accesibile atât prevenția primară, cât și cea secundară, dar acestea nu sunt îndeajuns comunicate și, prin urmare, accesate. Așa cum reiterăm la fiecare eveniment, orice campanie sau proiect pentru sănătate trebuie să fie comunicate intens targetat pe fiecare segment de populație, prin toate mediile, pentru a schimba statisticile atât de dramatice legate de cancerul de col uterin în România”, a explicat Mihaela Geoană.
Nu mai există acestă boală în Australia!
Profesor Dr. Adrian Streinu Cercel, Președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, prezent la eveniment, a atras atenția asupra importanției pe care îl are educația în promovarea vaccinării. „Trebuie să începem educația pentru sănătate cât mai devreme! Să le vorbim copiilor despre igienă, protecție și despre beneficiile vaccinării! Avem modelul țărilor care vaccinează din 2009. Spre exemplu, în Australia s-a făcut educație continuă, iar prin vaccinarea anti-HPV a fetelor și băieților s-a ajuns la eliminarea cancerului de col uterin. Nu mai există acestă boală în Australia!”, a declarat profesorul Streinu Cercel.
Vaccinarea HPV, o discuție amplă
La masa rotundă au fost dezbătute subiecte de mare interes, precum: percepțiile și atitudinile publicului față de vaccinarea HPV, accesibilitatea vaccinului, comunicarea eficientă și corectă în rândul oamenilor, provocările întâmpinate în campaniile de vaccinare și soluțiile propuse pentru depășirea acestor provocări. De asemenea, a fost evidențiată nevoia de implicare a tuturor actorilor relevanți în promovarea sănătății publice pentru a crește gradul de conștientizare și acceptare a vaccinării, în vederea reducerii incidenței cancerului de col uterin în România.
Percepțiile și atitudinile românilor cu privire la vaccinarea împotriva HPV
Conferențiar universitar dr. Alina Duduciuc de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative a prezentat rezultatele studiului sociologic cu privire la percepțiile și atitudinile publicului față de vaccinarea HPV.
Doar 7% dintre respondenți sunt vaccinați împotriva HPV
Studiul a fost realizat, în noiembrie 2023, prin completarea de chestionare online a unui eșantion de 1110 persoane în vârstă de peste 18 ani. După analizarea acestor date s-a ajuns la următoarele concluzii:
- 79% dintre participanții la studiu au auzit de infecția cu HPV (virusul human papilloma) în vreme ce 21% nu au auzit despre acest virus;
- doar 6% dintre respondenți consideră că sunt foarte informați cu privire la infecția HPV, în timp ce 11% se consideră deloc informați, 39% foarte puțin informați, 22% nici informați, nici neinformați și 22% mai degrabă informați;
- 57% dintre respondenți consideră că vaccinarea sigură și foarte sigură;
- 54% dintre respondenți sunt de părere că vaccinarea ar trebui să devină obligatorie
- 73% dintre respondenți consideră că vaccinarea HPV previne cancerul de col uterin;
- medicii sunt considerați cea mai de încredere sursă de informare când vine vorba despre sănătate.
Cu toate acestea:
- doar 7% dintre respondenți sunt vaccinați împotriva infecției HPV;
- doar 5% dintre respondenți și-au vaccinat copiii împotriva infecției HPV.
Detaliile proiectului pot fi consultate pe platforma online dedicată – https://rethink-hpv.eu/ro/
Fundația Renasterea pentru Sănătatea Femeii alături de Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed) și Asociația Eurocomunicare, în calitate de parteneri, au implementat proiectul Regândirea și Reducerea inegalităților în vaccinarea HPV prin comunicare și training personalizat, bazate pe inovație socială și determinanții comportamentali ai sănătății (ReThinkHPVaccination) prin Programul EU4Health, cofinanțat de Uniunea Europeană. Principalul scop al acestui proiect este acela de a sprijini statele membre și țările în curs de extindere a Uniunii Europene să-și regândească și relanseze campaniile de vaccinare împotriva HPV astfel încât să se apropiere de atingerea obiectivelor Planului european de combatere a cancerului și în ceea ce privește vaccinarea HPV și prevenirea îmbolnăvirii.
sursă foto: shutterstock.com