Este bine cunoscut faptul că tutunul dăunează grav sănătății. V-ați întrebat vreodată cât de grav? Ambalajele țigărilor aduc aminte de consecințele fumatului, însă acestea nu împiedică fumătorii să renunțe la dăunătorul obicei. În sprijinul unei vieți sănătoase, cercetătorii britanici vin cu un nou studiu legat de tutun. Experții sugerează că o țigară scurtează viața unei persoane cu aproximativ 20 de minute. Astfel, gândul că a fuma un pachet de țigări presupune pierderea a aproape șapte ani din viață s-ar putea să vă motiveze să renunțați la viciu.
Pot fi îndreptate lucrurile? reprezintă probabil întrebarea care vă macină în acest moment. Răspunsul este DA! Dacă renunțați la fumat pentru o săptămână, viața dumneavoastră ar putea fi mai lungă cu o zi!
Fumatul, un viciu plătit cu bani și ani
O țigară conține peste 7.000 de substanțe toxice, iar lucrul acesta se reflectă mai departe în statistici crunte. În anul 2023, peste 8.7 de milioane de morți au fost atribuit fumatului activ și pasiv. Statisticile devin și mai triste în contextul în care fumatul este una dintre principalele cauze de deces care pot fi prevenite.
Estimările anterioare, care indicau că o țigară scurtează viața cu 11 minute, au fost anulate de rezultatele noii cercetări. Experții de la University College London (UCL) vin cu date și mai îngrijorătoare decât cele pe care le-am știut până acum. De această dată, specialiștii avertizează că, de fapt, prețul unei țigări ar fi aproape dublu în minute, iar un pachet de țigări ar costa aproximativ șapte ore din viață.
New Year, New Me și 50 de zile recuperate
Dacă pe lista rezoluțiilor de anul acesta v-ați propus să renunțați la fumat, mențineți-vă obiectivul, căci vă poate îmbunătăți considerabil viața! Datele epidemiologice indică faptul că răul cauzat de fumat este cumulativ. Cu cât fumătorul renunță mai repede, cu atât va crește speranța de viață.
Potrivit cercetătorilor britanici, dacă un individ care fumează 10 țigări pe zi a renunțat la fumat la 1 ianuarie, previne astfel pierderea unei zile întregi de viață până la 8 ianuarie! Mai departe, ar putea crește speranța de viață cu o săptămână dacă nu mai fumează până pe cinci februarie și cu o lună întreagă dacă o ține tot așa până pe cinci august.!Până la sfârșitul anului, noul nefumător ar putea evita pierderea a 50 de zile din viață, încurajează experții.
„Oamenii sunt conștienți, la modul general, că fumatul este dăunător, dar tind să subestimeze cât de grave sunt consecințele, explică dr. Sarah Jackson, cercetător principal la UCL. Oamenii care nu se lasă de fumat pierd în jur de un deceniu din viață. Sunt 10 ani de timp prețios, momente de viață petrecute împreună cu cei dragi…”, a adăugat experta.
Există, așadar, o mulțime de motive pentru a renunța la fumat, un obicei care afectează atât sănătatea și familia, cât și buzunarul.
Fumatul în România
Din datele oficiale raportate de autoritățile române aflăm că doi din zece români fumează zilnic, în mod regulat. Cu toate acestea, specialiștii în domeniu consideră că datele reale ar putea fi mult mai mari.
Potrivit experților de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), în 2023, în România, prevalenţa fumatului zilnic în rândul bărbaţilor a fost de 30,8% și de 7.7% în rândul femeilor.
Statisticile Eurostat arată că 19.8% dintre românii cu vârsta peste 15 ani, adică aproximativ 3.9 milioane de persoane, fumează zilnic. În același timp, o altă estimare făcută de către experții de la Organizația Mondială a Sănătății arată că 25.7% din populația României fumează.
Foto: shutterstock.com