Un studiu masiv al cercetătorilor danezi arată că nu există absolut nicio legătură între vaccinarea ROR, împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, şi autism.
Cercetarea, realizată în urma analizării datelor a mai mult de 650.000 de copii danezi, vine ca urmare a controverselor pornite de un medic britanic. Acesta a fost şters din registrul medical al Marii Britanii, cu o notă despre falsul studiu publicat şi fără drept de a practica medicina în Regat.
Vaccinarea nu declanşează autism în cazul copiilor susceptibili
Chiar şi în aceste condiţii, la nivel mondial, au rămas în continuare adepţi ai săi, iar datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că 1,5 milioane de decese ar putea fi prevenite anual, pentru toate grupele de vârstă, la nivel global, dacă ratele de vaccinare ar creşte.
Studiul, realizat de oamenii de ştiinţă de la Statens Serum Institut din Danemarca, a fost publicat în Annals of Internal Medicine şi a fost realizat analizând datele a 657,461 de copii danezi, născuţi între 1999 şi 2010.
„Studiul susţine cu tărie faptul că vaccinarea ROR nu creşte riscul de autism şi nu declanşează autismul în cazul copiilor susceptibili”, se arată în concluzia lucrării. Acesta este, de altfel, doar ultimul dintr-o mulţime de studii care au arătat de-a lungul timpului că nu există nicio legătură între vaccinarea ROR şi autism.
Oamenii de ştiinţă spun că aceste lucruri au fost dovedite în decursul timpului, iar acum marea provocare este găsirea unei căi eficiente de comunicare cu părinţii, care refuză să îşi vaccineze copiii.