Stresul face parte din viata noastra fie ca vrem, fie ca nu vrem. Acesta poate fi provocat de o multitudine de factori din jurul nostru, cum ar fi surmenajul fizic si psihic, oboseala, anumite afectiuni, dezechilibre alimentare, schimbari extreme de temperatura, frustrari si lista poate continua.
Dupa cum se poate observa, nu exista palier al vietii noastre care sa nu constituie la un moment dat sursa de stres. Acesta are consecinte nefaste atat in plan psihic, cat si in cel somatic: cauzeaza dureri de cap, tensiune, dificultati respiratorii, palpitatii, tulburari digestive, tulburari ale memoriei, dificultati in luarea deciziilor, nervozitate, iritabilitate, proasta dispozitie, neliniste, agitatie, insomnie. De asemenea, gestionarea incorecta a stresului poate agrava aceste afectiuni.
Stresul nu poate fi evitat, dar poate fi tinut sub control
Tot stresul este responsabil si pentru declansarea afectiunilor digestive, de la gastrita, ulcer pana la sindromul de colon iritabil, insa persoanele foarte emotive sau anxioase sunt mult mai predispuse. Stresul nu poate fi evitat, dar poate fi gestionat corespunzator. Iar pentru aceasta, va oferim cateva metode:
- Relaxarea! Indiferent cat de ocupati sunteti, este necesar sa presarati in programul zilnic si cateva momente de relaxare pentru a reduce efectele negative ale stresului.
- Adoptati unui stil de viata cat mai sanatos! Pe langa consumul de fructe si legume, sunt foarte importante miscarea si hidratarea corecta. De asemenea, nu uitati de odihna.
- Prioritizati-va responsabilitatile! La o prima vedere, tot ce aveti de rezolvat intr-o zi este la fel de important si urgent, insa la o privire mai atenta, lucrurile nu stau chiar asa. Intotdeauna exista lucruri care suporta amanare pana a doua zi. Mai mult, daca va imbolnaviti, veti fi fortati sa recunoasteti ca nimic nu este mai important decat sanatatea.
- Rasul face minuni! Fie ca este vorba de o sueta cu prietenii sau de o comedie, rasul este cel mai eficient remediu.
- Apelati la ajutorul unui specialist atunci cand nu mai faceti fata stresului!
- Orice semn sau simptom acuzati, prezentati-va imediat la medicul curant si nu uitati sa va faceti un set complet de analize pentru a evita orice problema de sanatate!
Tulburarile digestive reprezinta un ansamblu de probleme medicale foarte frecvente, mai ales in ziua de azi. Acestea sunt nici mai mult, nici mai putin rezultatul stresului acumulat. Se pare ca barbatii sunt predispusi afectiunilor gastro-esofagiene, iar femeile, celor de intestin si colon.
Psiholog Loredana Ionascu