Stima de sine scazuta, pierderea vointei, anxietatea, sentimentul de teama sau orice alta emotie puternica pot provoca dureri ale stomacului. Dupa un soc emotional, una dintre primele reactii ale organismului este atat de a se curata pe sine, cat si stomacul. Cand o persoana este stresata, reactia nu este in general chiar atat de puternica, insa suficient pentru a provoca durere. Atunci cand suntem stresati, oferim mai putina atentie nutritiei.
Fie mancam mai putin, fie mancam mai mult, consumam alcool sau fumam. Toate acestea ne supun organismul unui stres in plus.
Atunci cand ne confruntam cu astfel de dureri, primul pas este acela de a ne asigura bunastarea fizica a stomacului prin consumarea alimentelor potrivite, in cantitatile potrivite, iar urmatorul pas este focusarea pe emotii, pe problemele de natura psihologica.
Ce legătură există între intestin şi creier?
Manifestările durerilor de stomac provocate de stres
„Stomacul nervos” poate fi şi modul în care sistemul digestiv funcţionează în mod natural în perioadele de stres. De asemenea, ar putea fi doar o experienţă izolată. Simptomele comune pot include:
- „fluturi” în stomac;
- tensiune, crampe, noduri în stomac;
- nervozitate sau anxietate;
- spasme musculare;
- flatulenţă;
- tulburări de stomac, greaţă sau oboseală;
- indigestie sau senzaţie de plinătate rapidă;
- senzaţie de căldură abdominală;
- balonare;
- mai rar creşterea frecvenţei urinării şi a mişcărilor intestinale.
Cum trataţi durerile de stomac induse de stres?
Durerile abdominale induse de stres pot fi adesea tratate cu remedii naturale, precum şi prin modificări ale stilului de viaţă. Anumite plante pot linişti un „stomac nervos”. De exemplu, ghimbirul este foarte util în cazul în care aveţi senzaţie de greaţă. Alte plante utile sunt menta, levănţica şi roiniţa, care sunt cunoscute ca fiind antispastice. Evitaţi cofeina, în special cafeaua, deoarece creşte nervozitatea şi stimulează tranzitul, agravând simptomele intestinale. Exersaţi respiraţia profundă şi meditaţia. Astfel veţi putea gestiona mai bine stresul şi anxietatea. Un plus de ajutor poate veni şi de la utilizarea aromoterapiei. Puteţi folosi uleiuri esenţiale de muşeţel, lavandă, vetiver sau trandafir.
Exercitiile fizice, de mare ajutor in combaterea stresului
Cand organismul dumneavoastra este stresat, imprastie energie catre functiile mai importante care pot face fata acestei probleme. Astfel, scade productia de enzime, ceea ce reduce digestia. Aceasta actiune poate provoca dureri abdominale. Pentru a combate durerile abdominale induse de stres, trebuie sa identificati sursa anxietatii si sa gasiti modalitati de a rezolva problemele. Acesta este primul pas catre o solutie. De asemenea, va puteti manageria stresul cu ajutorul exercitiilor fizice care va distrag atentia, iar daca gandurile negative va provoaca anxietate, exercitiile fizice va ajuta sa va destindeti, sa uitati de stres. Totodata, exercitiile fizice va ajuta la eliberarea endorfinelor ce pot inhiba durerea fizica.
Durerea de burtă la copii
In ceea ce priveste copiii, durerile de burta care nu dispar ar putea fi provocate de problemele emotionale din familie. Medicii care trateaza o astfel de problema ar trebui sa ia in considerare si problemele de ordin psihologic. Un studiu realizat in anul 2005 de catre expertii Universitatii Bristol a analizat 10.200 de familii, iar rezultatul a demonstrat ca 55% dintre copii se plansesera de dureri de stomac in ultimul an, iar 11.8% se plansesera de dureri de stomac de cel putin 5 ori in anul respectiv. Se pare ca, de obicei, fetitele sunt afectate de aceasta stare mai mult decat baietii. Pe langa aceste dureri de stomac pot aparea greata si constipatia. Aceste dureri pot periclita viata, relatiile sociale, avand un impact destul de agresiv. Indicat este sa discutati framantarile psihologice cu medicul dumneavoastra, deoarece problema trebuie tratata de la radacina, nu trebuie cautata doar o ameliorare a simptomelor.