Revista care te menține sănătos

Stres

Stresul şi diabetul, un duo periculos

Dr. Iuliana Paşcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Clinica de Nutriţie KiloStop
25 martie 2022
Share
Stresul şi diabetul, un duo periculos

S-a dovedit deja că stresul ne îmbolnăveşte. Dacă ne referim la el în raport cu diabetul, atunci sunt multe de spus. Relaţia dintre stres şi diabet este una complexă, cu dublu sens şi care poate afecta pe oricine.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Diabetul zaharat şi stresul par a fi legate în mai multe moduri. Anume, stresul poate fi atât cauza, cât şi consecinţa directă a diabetului. De exemplu, o persoană poate simţi că nivelul de stres creşte atunci când trebuie să planifice mesele şi să-şi măsoare glicemia, mai ales în stadiile incipiente ale unui diagnostic de diabet. Dar stresul poate creşte, de asemenea, nivelul glicemiei şi nivelul de hemoglobină glicată. Cercetările au demonstrat legătura dintre nivelurile ridicate de stres pe parcursul vieţii şi riscul crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2.

Evenimente stresante care pot duce la diabet

Cercetări mai recente sugerează că persoanele cu depresie şi anxietate au un risc mai mare de a dezvolta diabet tip 2. Un studiu ştiiţific din 2010 raportează că persoanele care prezintă depresie, anxietate, stres sau o combinaţie a acestor afecţiuni au un risc mai mare de a dezvolta diabet. Potrivit cercetătorilor, factorii de stres care pot creşte riscul de diabet sunt:

  • evenimente de viaţă stresante sau experienţe traumatice;
  • stres emoţional general;
  • furie şi ostilitate;
  • stresul legat de locul de muncă;
  • somnul perturbat.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport, care este recomandat pentru menţinerea concentraţiilor normale ale glucozei din sânge.

Stresul influenţează stilul de viaţă

Nivelurile ridicate de stres pot determina o persoană să aibă obiceiuri nesănătoase de viaţă. Acestea pot creşte riscul unei persoane de a dezvolta diabet. Pe lista neagră regăsim:

  • dieta necorespunzătoare;
  • sedentarismul;
  • fumatul;
  • consumul excesiv de alcool.

Stresul afectează activitatea hormonilor

Stresul emoţional poate afecta nivelurile hormonale, putând perturba fiziologia insulinei. Stresul poate activa axul hipotalamo-suprarenalian şi sistemul nervos simpatic. Acest lucru poate provoca modificări hormonale, cum ar fi niveluri mai mari de cortizol (hormonul stresului) şi niveluri mai scăzute de hormoni sexuali. Iar nivelurile acestor hormoni îl afectează pe cel al insulinei. De asemenea, poate stimula producerea de glucoză în organism şi creşterea glicemiei. Persoanele cu niveluri hormonale anormale pot observa, în timp, creşterea raportului între talie şi şold, în sensul că dimensiunea taliei este din ce în ce mai mare comparativ cu măsura şoldurilor. Acesta este un factor de risc important pentru diabet şi boli cardiovasculare.

stres, diabet, hormoni, crestere a glicemiei,

Stresul afectează şi nivelul glicemiei?

Pentru a stabili dacă evenimentele stresante determină o creştere a glicemiei, se recomandă măsurarea glicemiei de mai multe ori pe zi. Valorile constatate se notează împreună cu informaţii despre cum se simte persoana în cauză şi când a mâncat ultima dată. Ulterior, notiţele sunt discutate cu medicul specialist.

Tehnici pentru minte şi trup

Asociaţia Americană de Diabet recomandă persoanelor cu diabet să aibă grijă de minte la fel de mult cum au de corp. Stresul poate fi un atât factor declanşator pentru diabet, cât şi o consecinţă a acestuia. Din fericire, există multe moduri eficiente de a reduce stresul. Dar trebuie să ţineţi cont că pentru fiecare poate funcţiona altceva. Iar explorarea diferitelor opţiuni poate ajuta o persoană să găsească strategia care funcţionează cel mai bine pentru ea.

Un studiu din 2018 a constatat că participarea la formarea socială în managementul stresului ar putea îmbunătăţi controlul glicemiei la persoanele cu diabet. Tehnicile de gestionare a stresului pot ajuta oamenii să-şi gestioneze nivelul de hemoglobină glicată. Îmbunătăţirea hemoglobinei glicate va reduce riscul de a suferi complicaţii ale diabetului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.