Activitatea cerebrală sporită, cauzată de evenimente stresante, crește riscul apariției cardiomiopatiei Takotsubo, o afecțiune cardiacă rară și, uneori, fatală, cunoscută și sub numele de sindromul inimii frânte. Concluzia le aparține cercetătorilor de la Massachusetts General Hospital, instituție afiliată Harvard University, și a fost publicată în European Heart Journal. Mai exact,oamenii de știință au descoperit că activitatea crescută a celulelor nervoase din amigdala cerebrală se află în strânsă legătură cu dezvoltarea sindromului (cardiomiopatiei) Takotsubo.
Cardiomiopatia Takotsubo este o afecțiune caracterizează prin slăbirea bruscă și temporară a mușchiului cardiac, fapt care îngreunează pomparea sângelui către restul corpului. Mai exact, ventriculul stâng capătă o formă de vază, adică se balonează în partea de jos, iar în partea de sus rămâne îngust. Astfel, devine akinetic, îi scade contractilitatea și declanșează insuficiența cardiacă. Această afecțiune a fost descrisă pentru prima dată, în 1990, și a primit denumirea tako-tsubo (în limba japoneză înseamnă capcană de caracatiță) din cauza faptului că, odată afectată, inima capătă forma instrumentului pe care pescarii japonezi îl folosesc pentru a prinde caracatițe.
Amigdala este partea creierului care controlează emoțiile, motivația, învățarea și memoria. De asemenea, ea este implicată în controlul sistemului nervos vegetativ și reglarea funcției inimii.
Durerea în piept: metode prin care poate fi prevenită și ameliorate
Stresul efecte negative, noi dovezi
În cadrul studiului, au fost realizate scanări cerebrale cu ajutorul tehnicii PET/CT (investigație care îmbină tomografia cu emisie pozitronică și tomografia computerizată) pentru a evalua activitatea creierului, implicit a amigdalei cerebrale, înainte ca sindromul Takotsubo să se instaleze. În acest sens, au fost analizate date colectate de la 104 persoane (dintre care 72% au fost femei), cu o vârstă medie de 68 de ani. Cei mai mulți dintre participanții la studiu au făcut investigații pentru a vedea dacă au cancer. De asemenea, scanările au evaluat și activitatea celulelor sangvine în măduva osoasă. În urma centralizării rezultatelor, cercetătorii au identificat 41 de persoane care au dezvoltat cardiomiopatia Takotsubo.
„Activitatea intensă în țesuturile creierului asociate stresului sugerează că pacientul are un răspuns activ la stres. În mod similar, o activitate mai mare în măduva osoasă reflectă un metabolism mai mare al măduvei osoase. Scanările PET/CT redau o hartă a activității metabolice a creierului: cu cât sunt mai mari valorile, cu atât este mai mare activitatea în acele regiuni cerebrale. (…) În cadrul studiului, am remarcat faptul că pacienții cu cea mai intensă activitate a amigdalei cerebrale au dezvoltat cardiomiopatia Takotsubo în decurs de un an de la prima investigație imagistică.”, explică coordonatorul studiului, Ahmed Tawakol, director în cadrul Cardiovascular Imaging Research Center de la Massachusetts General Hospital.
Această descoperire aduce noi dovezi ale efectelor nocive pe care stresul le are asupra organismului.
Cardiomiopatia Takotsubo, cauze și simptome
Din cazurile identificate până în prezent, s-a ajuns la concluzia că sindromul Takotsobu este declanșat, de obicei, de suferința emoțională severă, cum ar fi durerea, furia, frica, și chiar de reacțiile la evenimente fericite. Este mult mai răspândit în cazul femeilor decât al bărbaților.
Se manifestă prin durere toracică (durerea se poate răspândi către braț, antebraț, dinți și abdomen), tahicardie, oboseală, stări de leșin, probleme cu respirația, transpirație rece, febră, hipotensiune arterială sau edem pulmonar. Deseori, sindromul Takotsobu este confundat cu infarctul miocardic acut, însă, spre deosebire de acesta, starea pacientului se îmbunătățește mai repede, iar mortalitatea este mult mai scăzută chiar și în lipsa unui tratament administrat încă de la debutul afecțiunii.
8 vitamine şi suplimente care spun „adio, stres!”
Cardiomiopatia Takotsubo, cum reducem riscul
Cercetătorii sugerează că pentru a reduce riscul apariției cardiomiopatiei Takotsubo, este necesară deprinderea unor tehnici de gestionare a stresului. De asemenea, la recomandarea specialistului, există medicamente sau suplimente alimentare care pot fi de folos în acest sens. Alte posibile interveții pe care le puteți face pentru a reduce stresul sunt exercițiile fizice, practicarea unui hobby sau discuțiile cu un psihoterapeut.