Pana in anii ’90, intre individ si munca sa exista o relatie pur contractuala. Simpla indeplinire a sarcinilor date in grija aducea satisfactie atat angajatului, cat si angajatorului. Dar ce se intampla in zilele noastre? Orice modificare, dezechilibru, schimbare in planul vietii profesionale reprezinta o sursa de stres (anxietate, depresie, agresivitate) si produce modificari la nivelul tuturor proceselor psihice. Pe fondul acestor stari de alerta, apare o neliniste permanenta, iritabilitate si pierderea increderii in sine si in ceilalti. Aceste aspecte se rasfrang atat asupra colegilor de munca, cat si asupra familiei.
Este important de mentionat ca nu toti oamenii reactioneaza la fel in fata factorilor de stres. Reactiile sunt influentate de varsta, educatie, stare de sanatate, tipul de personalitate, posibilitatea de control, nivelul nevoilor, stima de sine si toleranta la ambiguitate. De asemenea, barbatii si femeile nu reactioneaza la fel in confruntarea cu stresul. Diferite studii au aratat ca femeile au tendinta de a se apropia mai mult de familie si de a petrece timpul dupa ziua de munca impreuna cu acestia. Barbatii au tendinta de a fugi si de a se izola. In astfel de situatii stresante, barbatii devin mai agresivi, pe cand femeile cauta mai mult contactul uman.
Exista o serie de modalitati prin care acest tip de stres poate fi gestionat mai bine. In primul rand, ar fi de preferat ca, oricat de greu ar fi, sa ganditi pozitiv. Va puteti mari capacitatea de rezistenta in fata stresului printr-o alimentatie corecta si sanatoasa si miscare (chiar banalul mers pe jos). Totodata, bucurati-va de activitatile personale sau familiale (va incarca bateriile) si nu renuntati niciodata la suportul social (familie, prieteni, grupurile de suport) care s-a dovedit de un real folos in momentele dificile ale vietii. Apelati cu incredere la sfaturile profesioniste ale farmacistilor Catena si la noul supliment Naturalis – StresControl.
Text: Otilia Ostrotki