Scaderea capacitatii de autoaparare a organismului atrage dupa sine cresterea frecventei infectiilor virale si bacteriene. De aceea, trebuie sa avem mare grija de acest „protector”, sistemul imunitar, deoarece factori precum frigul, alimentatia dezechilibrata, oboseala ori stresul il pot slabi.
Va prezentam cateva masuri care trebuie luate pentru a intari imunitatea, mai ales in sezonul rece. In primul rand, din meniul zilnic nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele, de preferat consumate cat mai mult in stare cruda. Sunt recomandate in special cele care contin vitamina C, foarte eficienta in lupta contra racelii si gripei. Cei mai expusi imbolnavirii sunt copiii (din cauza sistemului imunitar incomplet maturizat) si varstnicii. In plus, este bine de stiut ca alaptarea la san sporeste imunitatea sugarului.
Stoc de imunitate cu vitamina C si zinc
Esentiala pentru buna functionare a sistemului imunitar, vitamina C poate fi asimilata din diverse alimente (legume cu frunze verzi, broccoli, conopida, rosii citrice, afine sau mere), dar si cu ajutorul suplimentelor alimentare. Un alt element pe care ar trebui sa-l contina alimentatia zilnica este zincul, care se gaseste in stridii, ficatul de vitel sau in soia. Lipsa acestui mineral poate creste riscul infectiilor in organism. In schimb, trebuie limitat consumul de alcool, cafea si dulciuri, In special cele pe baza de zahar rafinat.
Si plantele va vin in ajutor pentru intarirea imunitatii
Alaturi de alimentatie, puteti apela si la plante (echinacea, arnica, ginseng, macese etc.) sau suplimente alimentare. Exista numeroase produse pe baza de plante ce au rolul de a stimula imunitatea, pe care le gasiti in farmacii. Antibioticele, din pacate prea des prescrise, nu sunt indicate decat in cazul unor afectiuni ce prezinta complicatii. Asadar, imunitatea trebuie sporita pe cale naturala, pentru ca organismul sa se obisnuiasca sa lupte singur.
Miscarea, un element-cheie pentru stimularea imunitatii
Hainele trebuie alese in functie de vreme, dar sa fie lejere, chiar si pe timpul iernii. De exemplu, o persoana care sta infofolita si cand este cald afara va fi mereu predispusa imbolnavirii. In plus, un element-cheie in intarirea imunitatii il are miscarea. Cine nu are timp sa mearga la sala sau sa faca sport poate opta cel putin pentru o plimbare de jumatate de ora in aer liber. De asemenea, unii specialisti recomanda si exercitiile de relaxare si meditatia.
Igiena, odihna si vaccin antigripal
Este necesar sa aerisim zilnic locuinta, sa ne ingrijim de igiena intima si sa ne spalam pe maini cat mai des. Fiind foarte ocupati, oamenii dorm din ce in ce mai putin. Total gresit. Trebuie respectate cele sapte-opt ore de odihna si, pe cat posibil, programul de somn. Dupa cum se stie, somnul pana in miezul noptii este cel mai odihnitor. Persoanele cu imunitate scazuta trebuie sa ia in calcul, in scop profilactic, si vaccinul antigripal.
Statisticile arata ca doua treimi din populatia generala raceste minimum o data pe an, copiii in varsta de 10 ani se pot imbolnavi de trei-patru ori pe an, iar cei de gradinita pot suferi de infectii respiratorii chiar si de sapte-opt ori intr-un an, intrucat transmit virusurile si microbii de la unii la altii.
Consultant: Dr. Ana Culcer
Sef Clinica Neonatologie
Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti