Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Stiti sa recunoasteti anemia?

4 decembrie 2017
Share

Anemia reprezinta nivelul scazut de fier din organism. Deficitul de fier este cel mai frecvent deficit nutritional din lume. Fierul este necesar pentru producerea hemoglobinei, proteina ce transporta oxigenul catre celulele din corp. Fara fier, practic toate celulele sufera si, astfel, apare anemia.

Necesarul de fier este diferit la femei, comparativ cu barbatii. Femeile intre 19 si 50 de ani necesita 18 miligrame de fier pe zi. Insa, in sarcina, necesarul este mai crescut (27 miligrame). Suplimentele de fier sunt recomandate doar in cazul in care ati efectuat analize de sange in prealabil (hemoglobina, hematocritul si nivelul fierului din sange – sideremia). O cantitate prea mare de fier poate duce la aparitia diabetului, infarctului miocardic si a cancerului, in special la persoanele varstnice.

Iata ce semne si simptome are anemia si cum o puteti recunoaste:

Oboseala

Cel mai frecvent simptom al deficitului de fier este reprezentat de oboseala si apare din cauza lipsei de oxigen de la nivelul tesuturilor. Cele mai multe persoane sunt obisnuite sa fie mereu obosite, in special din cauza stilului de viata incarcat si stresant si nu acorda importanta acesteia. Daca oboseala este asociata cu slabiciune, iritabilitate sau scaderea capacitatii de concentrare, atunci este probabil sa aveti un deficit de fier.

Pielea palida

Hemoglobina ofera pielii nuanta roz-rosiatica a pielii. In cazul anemiei, pielea devine palida. Daca aveti pielea alba in mod natural, cel mai simplu mod de a testa daca aveti anemie este observarea culorii buzelor, gingiilor si a interiorului pleoapelor.

Senzatia de „lipsa de aer”

Indiferent de cat de mult respirati, daca nivelul oxigenului este scazut, puteti avea senzatia de sufocare. Daca observati acest lucru chiar si atunci cand va desfasurati activitatile uzuale sau atunci cand urcati pe scari, atunci puteti lua in considerare deficitul de fier.

Probleme ale inimii

O inima ce face eforturi prea mari pentru a pompa sange si pentru a indeplini necesitatile corpului poate suferi, in final, de batai neregulate (aritmii), murmur, dilatarea sau chiar insuficienta acesteia. Problemele cardiace apar dupa o lunga perioada de timp de la instalarea anemiei. Este important, daca aveti probleme cu inima, sa verificati nivelul fierului din sange, pentru a preveni complicatiile cardiace.

Durerile de cap

In mod normal, in cazul lipsei de fier, organismul ofera prioritate oxigenarii creierului, inainte de alte tesuturi. Daca nu exista suficient fier, atunci arterele de la nivelul creierului se pot umfla, determinand aparitia durerilor de cap.

Anxietateaanemie

Deficitul de fier poate declansa aparitia anxietatii. Lipsa oxigenului incetineste activitatea sistemului nervos simpatic, cu rol de accelerare a activitatilor organismului. In plus, anemia poate creste ritmul cardiac, ceea ce va poate produce agitatie, chiar daca aveti toate motivele sa fiti relaxati.

Caderea parului

Deficitul de fier, in special cand este avansat, poate cauza caderea parului. Nu va ingrijorati, insa, daca va cade parul. Acest lucru este normal, iar majoritatea pierd aproximativ 100 de fire de par pe zi.

Tiroida inactiva

Functia tiroidei poate fi incetinita de carenta de fier. Acesta incetineste metabolismul si duce la oboseala, crestere in greutate si la scaderea temperaturii corpului. Daca observati aceste simptome, discutati cu medicul pentru a investiga functia tiroidiana.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.