Stimularea partii creierului care controleaza miscarea poate imbunatati recuperarea dupa un accident vascular cerebral, se arata intr-un studiu al Universitatii Stanford School of Medicine.
Studiul, publicat in Proceedings of the National Academy of Science, ar putea explica cum se recupereaza creierul dupa un accident vascular cerebral, ceea ce poate duce la noi tratamente in acest sens.
Accidentul vascular cerebral poate afecta memoria, miscarea si capacitatea de a comunica. Celulele creierului mor atunci cand aportul lor de oxigen si zaharuri este blocat de un cheag de sange.
Rezultate notabile
Echipa Universitatii Stanford School of Medicine a investigat in experimente pe soareci daca stimularea creierului ajuta la recuperare. Ei au folosit o tehnica numita optogenetica – utilizarea de fascicule luminoase pentru a controla activitatea celulelor cerebrale – pentru a stimula doar neuronii din cortexul motor, parte a creierului responsabila pentru miscarile voluntare.
Dupa sapte zile de stimulare, soareci supusi acestei tehnici au fost capabili sa mearga mai mult pe tija rotativa decat soarecii care nu au avut parte de stimularea creierului. Dupa 10 zile, miscarile au fost si mai rapide.
„Prevad ca acest tip de studiu pe care il facem va ajuta sa promovam stimularea cerebrala ca terapie pentru pacientii cu accident vascular cerebral. Va puteti imagina cât de important ar fi acest lucru pentru milioanele de pacienti cu accident vascular cerebral, ramasi cu probleme locomotorii, a declarat prof. Gary Steinberg, liderul echipei care a realizat studiul.
Mircea Doaga
Sursa: bbc.com