
Statinele sunt agenți farmacologici esențiali pentru tratarea hipercolesterolemiei, având un rol major în prevenția bolii cardiovasculare aterosclerotice. Acestea acționează prin inhibarea unei enzime cheie – 3-hidroxi-3-metilglutaril-CoA-reductaza (HMG-CoA-reductaza), ceea ce duce la limitare sintezei hepatice de colesterol. Astfel, contribuie la reducerea concentrației de LDL-colesterol („colesterolul rău”). Totuși, utilizarea îndelungată a statinelor de sinteză este asociată cu diferite efecte adverse, precum mialgii, hepatotoxicitate și risc de diabet de tip 2. Din aceste motive, în ultimii ani interesul pentru statine naturale, relativ mai sigure, a crescut semnificativ.
Ce sunt statinele de sinteză și cum acționează?
Statinele sunt medicamente hipolipemiante care acționează prin inhibarea competitivă a HMG-CoA-reductazei, o enzimă cheie implicată în biosinteza hepatică de colesterol. Așadar, statinele scad nivelul plasmatic al LDL-colesterolului și cresc expresia receptorilor hepatici pentru LDL, ceea ce facilitează eliminarea colesterolului din circulație. Statinele de sinteză includ molecule precum:
- atorvastatina;
- rosuvastatina;
- simvastatina;
- pravastatina;
- lovastatina.
Beneficiile lor se extind dincolo de reducerea colesterolului, având și proprietăți pleiotrope. De exemplu, au potențial antiinflamator, îmbunătățesc funcția endotelială și reduc stresul oxidativ. Cu toate acestea, posibilele reacții adverse ale tratamentului cu statine, altele decât alternativele de statine naturale, necesită o evaluare atentă, periodică, a raportului risc-beneficiu. Pe de altă parte, de obicei tratamentul cu statine este prescris doar în cazurile în care nivelul colesterolului (colesterolemia) este foarte mare, în asociere cu factorii de risc cardiovasculari (fumatul, bolile cardiovasculare subiacente, hipertensiunea arterială diagnosticată).
Ce se înțelege prin statine naturale și cum funcționează acestea?
De la bun început ar trebui cunoscut faptul că, în cele din urmă, și statinele administrate drept medicamente sunt oarecum statine naturale, deoarece sunt produși secundari de metabolism ai fungilor filamentoși. Însă, în sens general, prin statine naturale se înțeleg alternativele vegetale și alimentare care, consumate, ajută la gestionarea mult mai eficientă a colesterolului, însă sub nicio formă nu au aceeași eficiență precum statinele clasice. Cele mai multe dintre aceste statine naturale reușesc să inhibe parțial HMG-CoA-reductaza, să crească activitatea receptorilor LDL hepatici și, de asemenea, să regleze absorbția colesterolului, îmbunătățind astfel profilul lipidic.
Exemple de statine naturale
Diferite alimente și extracte din plante sunt considerate statine naturale, deoarece s-a dovedit că au proprietăți hipolipemiante. De asemenea, au un profil de siguranță aparent mai ridicat decât statinele clasice. Printre cele mai studiate și bine cunoscute statine naturale se numără:
Drojdia de orez roșu
Dintre toate alternativele de statine naturale, drojdia de orez roșu este cea mai cunoscută, pentru că are în componență monacolină K, care se găsește și în lovastatină. S-a observat că folosirea zilnică reduce semnificativ LDL-colesterolul și trigliceridele. De altfel, are și efecte pleiotrope antiinflamatorii și antioxidante.
Bergamota (Citrus bergamia)
Alte statine naturale sunt considerate polifenolii din bergamotă care scad LDL-colesterolul, dar în același timp cresc și HDL-colesterolul. Acești polifenoli modulează metabolismul lipidic și, de asemenea, prezintă și proprietăți antioxidante, inhibând oxidarea LDL-colesterolului (acesta fiind procesul care stă la baza apariției plăcilor de aterom).
Tărâțele de Psyllium (Plantago ovata)
Tărâțele de Psyllium conțin mucilagii și fibre solubile care pot reduce absorbția colesterolului, motiv pentru care sunt deseori considerate statine naturale. Prin scăderea reabsorbției acizilor biliari, tărâțele de Psyllium reduc LDL-colesterolul cu până la 5-10%. Pentru un efect maxim, se recomandă administrarea a câte 5-10 grame în fiecare zi.
Schinduful (Trigonella foenum-graecum)
Schinduful, numit și „fân grecesc”, este bogat în fibre solubile și saponine, care scad absorbția colesterolului, fiind considerate statine naturale. Pot reduce LDL-colesterolul cu până la 15%, îmbunătățind în același timp metabolismul lipidic. Se adminstrează sub formă de pulbere și de capsule, 5-15 grame pe zi.
Resveratrolul
Resveratrolul este un compus organic care se găsește în strugurii roșii, vinul roșu și în fructele de pădure, acestea fiind considerate statine naturale. S-a observat că acest compus poate inhiba acțiunea HMG-CoA-reductazei, în mod similar statinelor clasice, chiar dacă într-o proporție cu mult mai redusă. Prin urmare, interferează cu sinteza endogenă a colesterolului. De asemenea, prezintă și proprietăți antiinflamatorii și protejează vasele de sânge.
Curcumina
Curcumina, izolată din turmeric, prezintă proprietăți hipolipemiante, întrucât reduce sinteza de colesterol prin inhibiția indirectă a HMG-CoA-reductazei. Drept urmare, curcumina face parte din categoria de statine naturale. Prezintă și proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Pentru efecte maxime, se recomandă consumul ca atare, curcumină sub formă de capsule sau pulbere dizolvată în apă. Acești compuși fitochimici pot fi denaturați în urma preparării termice.
Omega-3
Uleiul de pește (sau de origine vegetală) este foarte bogat în omega-3, un acid gras polinesaturat cu importante proprietății antiinflamatorii, hipolipemiante și antiaterosclerotice. Deși omega-3 este un compus de natură lipidică, acesta acționează prin scăderea LDL-colesterolului, simultan cu creșterea HDL-colesterolului. Astfel, face parte din categoria de statine naturale, iar pentru un efect optim se recomandă administrarea 250-500 de miligrame pe zi (combinat EPA+DHA).
Cum puteți include statine naturale în dieta zilnică
Pentru un efect optim asupra profilului lipidic, pot fi introduse statine naturale în dieta zilnică, ca parte integrantă a unui regim alimentar cât mai sănătos și complex. Drojdia de orez roșu, de obicei, este consumată sub formă de suplimente standardizate. Fructele bogate în polifenolii ce sunt considerați statine naturale – fructe de pădure, struguri roșii – pot reprezenta gustările între mese. Turmericul poate fi adăugat în diferite preparate culinare, deși se preferă ca acesta să nu fie preparat termic (poate fi consumat chiar ca atare, dizolvat în apă). De asemenea, acizii grași omega-3, dincolo de sursele naturale, pot fi administrați sub formă de suplimente standardizate.
Statine naturale versus statine clasice
Bineînțeles, există diferențe semnificative între statinele naturale și cele clasice. În primul rând, alternativele naturale nu ar trebui niciodată să înlocuiască tratamentul cu statine clasice, și mai ales la pacienții cu hipercolesterolemei marcantă și factori de risc cardiovasculari, cum ar fi de exemplu fumatul, hipertensiunea arterială, istoricul familial pozitiv de boli cardiovasculare. În egală măsură, întotdeauna ar trebui să se calculeze raportul risc-beneficiu înainte de a iniția un tratament pe bază de statine clasice, deoarece există și riscuri asociate tratamentului. În anumite situații, pot fi benefice doar statine naturale, mai ales când colesterolul este doar ușor crescut.
Caracteristică | Statine naturale | Statine clasice |
Eficiență | Moderată | Ridicată |
Scăderea LDL-colesterolului | 5-15% | 30-50% |
Efecte antiinflamatorii | Moderate | Semnificative |
Riscuri | Rare, minore | Mialgii, hepatotoxicitate, diabet de tip 2 |
Necesitatea de monitorizare a tratamentului | Nu (deși este de dorit) | Monitorizare periodică (profilul lipidic și funcțional hepatic, creatin-kinaza) |
Administrarea de statine naturale poate fi benefice în formele ușoare de dislipidemie sau drept adjuvant la tratamentul medicamentos standard. Însă, în cazurile cu risc cardiovascular crescut, tratamentul cu statine clasice rămâne de primă linie.
Statine naturale – mituri și adevăruri
De-a lungul timpului, au fost vehiculate mai multe mituri în jurul statinelor naturale, cum ar fi:
Mit: Statinele naturale sunt la fel de eficiente precum cele de sinteză.
Adevăr: Eficacitatea lor este mult mai redusă, deși pot avea un rol în prevenția primară a stării de hipercolesteorlemie.
Mit: Statinele naturale nu au efecte adverse.
Adevăr: Unele, precum drojdia de orez roșu, pot avea potențial hepatotoxic.
Mit: Oricine poate înlocui statinele clasice cu statine naturale.
Adevăr: Pacienții cu hipercolesterolemie marcantă și risc cardiovascular necesită în continuare tratament cu statine clasice.
Statinele naturale reprezintă o alternativă adecvată pentru acei pacienți cu hipercolesterolemie ușoară sau moderată, însă eficiența lor este inferioară statinelor clasice. În cazul pacienților cu hipercolesterolemie severă și risc cardiovascular, tratamentul se bazează pe statine clasice.
Foto: shutterstock.com