Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Spuneţi DA protecţiei solare şi NU cancerului de piele!

Dr. Andreea-Diana Anghel, medic rezident dermatovenerologie
17 septembrie 2024
Share
Spuneţi DA protecţiei solare şi NU cancerului de piele!

Radiaţiile UVB sunt responsabile pentru arsurile solare, inflamaţie, hiperpigmentare (bronzare) şi procesul de carcinogeneză (apariţia cancerelor cutanate). Radiaţia UVA nu produce arsuri solare, dar contribuie la îmbătrânirea prematură şi are un rol în pigmentarea pielii (bronzarea). Aproximativ 95% din radiaţiile solare sunt de tip UVA.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System Loţiune catifelată cu SPF 50+. Loţiunea emolientă uşor de aplicat, cu spectru larg de protecţie UVA – UVB şi proprietăţi antioxidante, previne apariţia arsurilor solare, a petelor şi iritaţiilor pielii.

Arsura solară este un răspuns acut, inflamator al pielii ca urmare a expunerii excesive la radiaţiile ultraviolete (naturale sau artificiale). Razele UVB sunt răspunzătoare de inducerea eritemului (înroşirii). Producerea unei arsuri solare demonstrează o predispoziţie crescută către dezvoltare unor cancere de piele în viitor. Cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancere întâlnite în rândul populaţiei de culoare albă.

SPF

Expunerea solară din copilărie, legată de apariţia cancerului

Incidenţa melanomului şi a cancerelor non-melanomice (carcinomul bazocelular şi carcinomul spinocelular) este în continuă creştere. Aceasta creştere a numărului de cazuri noi de cancer de piele este pusă pe seama expunerii la soare sau la lumina ultravioletă utilizată în solarele pentru bronzare. Apariţia carcinomul bazocelular a fost corelată cu expunerea intensivă la ultraviolete în copilărie şi adolescenţă, a carcinomului spinocelular cu expunere cumulativă la soare şi a melanomului cu expunerea intermintentă la razele solare. Evitarea expunerii la soare împreună cu utilizarea produselor de protecţie solară şi a metodelor de protejare precum pălăriile cu boruri largi sau cămăşile cu mânecă lungă, dar şi evitarea arsurilor solare sunt principalii paşi pe care trebuie să îi avem în vedere pentru prevenţia cancerului de piele. Utilizarea produselor cu SPF poate fi începută cu vârsta de 6 luni.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System, gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.

Diagnostic timpuriu, rate de vindecare foarte mari

Persoanele care au tendinţa mai degrabă spre arsură solară decât spre bronzare prezintă un risc mai mare pentru apariţia cancerului de piele. Screeningul cancerului de piele este deosebit de important, deoarece diagnosticarea acestuia într-un stadiu incipient permite iniţierea promptă a tratamentului cu rate de vindecare foarte mari. Este important ca fiecare persoană să îşi examineze pielea periodic şi să se adreseze medicului dermatolog atunci când observă o leziune nou apărută, o leziune care nu se vindecă, care sângerează sau care i se pare suspectă.

SPF

Tipuri de produse pentru protecţie solară

Produsele cu factor protecţie solară (SPF) sunt preparate ce conţin anumiţi compuşi cu rol de filtru, ce absorb sau reflectă razele ultraviolete. Majoritatea produselor cu spectru larg conţin o combinaţie de filtre, organice şi anorganice, cu efect asupra ambelor tipuri de ultraviolete – UVA şi UVB. Filtrele organice includ o serie de compuşi aromatici care absorb radiaţia ultravioletă, pe când filtrele anorganice sunt compuşi minerali care reflectă şi difuzează radiaţia ultravioletă. Produsele cu SPF conţin ambele tipuri de filtre pentru a un grad mai mare de eficienţă şi protecţie.

Cine are nevoie de produsele cu SPF?

Toate persoanele, indiferent de fototip, pot beneficia de efectele produselor cu factor de protecţie solare (SPF). Acestea sunt recomandate în primul rând persoanelor cu pielea deschisă la culoare (fototipurile I-III), care pot suferi cu uşurinţă arsuri solare, dar şi persoanele cu o piele mai închisă la culoare. Se recomandă utilizarea unui produs cu factor de protecţie 30 sau mai mare, cu sprectru larg (UVA şi UVB), rezistent la apă sau transpiraţie.

Cum se utilieză corect un produs SPF?

Produsele cu SPF trebuie utilizate pe toate zonele expuse la soare, în doza optimă (2mg/cm2), ceea ce pentru un adult înseamnă aproximativ 30ml sau echivalentul a 6 linguriţe. Aplicarea unei cantităţi insuficiente de protecţie solară este una dintre cele mai frecvente greşeli în utilizarea acestor produse. Spre exemplu, dacă aplicăm doar jumătate din doza recomandată (1mg/cm2), efectul protector este redus cu aproximativ 66%.

Când se aplică un produs cu SPF?

Momentul aplicării produselor de protecţie solară este de asemenea important. Acestea trebuie aplicate cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare, pentru a permite formarea unui strat protector la nivelul pielii. De asemenea, reaplicarea produsului la fiecare 2 ore sau după expunerea la apă este necesară pentru obţinerea unui efect protector maxim. Atenţie! Este important să verificăm data de expirare a produselor, deoarece după această dată, produsele devin ineficiente. Cremele cu SPF se recomandă să se folosească în decurs de 12 luni de la deschiderea lor.

Nevii (aluniţele) şi expunerea la soare

Nevii, cunoscuţi sub numele de „aluniţe”, sunt de mai multe tipuri (pigmentari, dermici, papilomatoşi etc.). Majoritatea oamenilor îşi exprimă îngrijorarea referitoare la expunerea nevilor pigmentari la soare. Persoanele cu pielea deschisă la culoare au în general mai mulţi nevi. De aceea este important de ştiut că pielea deschisă la culoarea şi prezenţa unui număr crescut de aluniţe predispun la un risc mai mare de dezvoltare a unui cancer de piele. În special în această situaţie este recomandă evitarea expunerii la soare, aplicarea corectă de produse cu SPF sau purtarea hainelor cu protecţie UV.

Afecţiunile dermatologice şi expunerea la soare

Unele afecţiuni dermatologice se pot ameliora ca urmare a expunerii la radiaţiile ultraviolete. Dintre acestea enumerăm psoriazisul, dermatita atopică, parapsoriazisul în plăci, vitiligo sau lichen plan. În cazul acestor afecţiuni, se recomandă cure heliomarine, cu expunere la razele ultraviolete dimineaţa sau după-amiaza. Este important de menţionat că arsurile solare pot agrava unele dintre aceste afecţiuni, cu determinarea apariţiei de noi leziuni.

În cazul pacienţilor cu istoric de cancere de piele sau cu afecţiuni hiperpigmentare (melasmă) este recomandată evitarea expunerii la soare şi utilizarea conştiincioasă a metodelor de protecţie solară.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.