La inceput totul era perfect, simteai fluturasi in stomac si nu tineai cont de nimeni si de nimic. Pentru tine, el era centrul universului. Insa, timpul este un dusman partinitor care ascunde, de cele mai multe ori, personalitatea si comportamentul nepotrivite ale celui pe care il credeai, pana nu demult, cea mai inofensiva si protectoare persoana din viata ta.
Abuzul in familie escaladeaza adesea de la simple amenintari si intimidare verbala pana la violenta. Desi vatamarea fizica este pericolul cel mai evident, consecintele emotionale si psihologice ale abuzului in familie sunt, de asemenea, severe. Exista multe semne ale unei relatii abuzive. Cel mai elocvent este frica fata de partener. Pentru a determina daca relatia ta este una abuziva, raspunde la intrebarile de mai jos. Daca majoritatea raspunsurilor vor fi bifate cu „da”, atunci cel mai probabil te afli intr-o relatie toxica si este bine sa ceri ajutorul specialistilor.
Sentimentele tale
- Ti-e frica de el in majoritatea timpului?
- Eviti anumite subiecte pentru a nu starni furia lui?
- Crezi ca ti se cuvine sa ti se vorbeasca urat sau sa fii ranita?
- Te intrebi daca nu cumva este ceva in neregula cu tine?
- Te simti neajutorata sau amortita emotional?
Comportamentul partenerului
- Te umileste si tipa la tine?
- Se poarta urat cu tine si ti-e rusine ca familia sau prietenii sa nu observe?
- Iti ignora opiniile si te invinuieste pentru starea lui de agresivitate?
- Te priveste ca pe o proprietate sau obiect sexual, mai degraba decat ca pe o persoana?
- Te controleaza in permanenta si te indeparteaza de familie si prieteni?
Raspunsurile afirmative sunt dovada incontestabila ca ai de-a face cu o persoana instabila din punct de vedere emotional care, la un moment dat, va degenera in stari de agresivitate fizica. De aceea, este bine sa incetezi sa ii mai gasesti scuze si sa iei atitudine.
Abuzul emotional are consecinte mult mai grave
Cand auzim termenul de violenta domestica ne gandim automat la o femeie maltratata, care a fost agresata fizic. Insa nu toate relatiile abuzive implica violenta fizica. Din pacate, victima unui abuz de ordin emotional poate ramane cu cicatrici mult mai adanci in urma carora sentimentele, stima de sine, increderea sunt grav afectate. Tipetele, apelativele vulgare, invinovatirea, umilirea, izolarea, intimidarea si controlul excesiv se incadreaza in profilul agresorului.
Daca banuiesti ca cineva este abuzat, implica-te!
Ai auzit sau ai observat ca un prieten sau o ruda apropiata nu mai este la fel de activ in viata sociala, prezinta vanatai si invoca pretextul ca a avut „mici accidente casnice”, este depresiv sau exprima tendinte sinucigase… este cazul sa renunti la prejudecata conforma careia „nu este treaba mea ce se intampla in casa altuia” si sa te implici in sprijinirea victimei.
Ce poti face: intreaba daca este ceva in neregula, exprima-ti ingrijorarea, fii un bun ascultator, ofera-ti ajutorul si sprijina deciziile victimei.
Ce nu este indicat sa faci: nu astepta ca victima sa ti se adreseze, nu judeca si nu invinovati, nu presa victima, nu oferi sfaturi si nu impune conditii pentru ajutorul pe care il oferi.
Persoanele agresive se pricep foarte bine sa controleze si sa manipuleze starea emotionala a victimei. De aceea, o persoana abuzata se va simti deprimata, lipsita de viata, speriata, rusinata si confuza, astfel incat ajutorul poate fi perceput ca o amenintare. De aceea, este bine sa ai incredere in calitatea de liber arbitru ca trasatura fundamentala a omului si sa speri ca victima va lua cea mai buna decizie in ce priveste evenimentele din viata ei.
In Romania se inregistreaza anual peste 12.000 de cazuri de violenta in familie, insa datele sunt cu mult mai ingrijoratoare, avand in vedere teama victimelor de a recunoaste public astfel de comportamente. Ce este si mai ingrijorator este faptul ca peste 50% dintre romani considera ca violenta domestica este absolut normala, pe principiul ca „o palma nu a stricat nimanui”.
Paula Rotaru
Sursa: www.helpguide.org