Pentru multe persoane, anotimpul rece este doar o scuza pentru a renunta la miscarea in aer liber sau pentru a nu incepe un program de exercitii fizice. Dar adevarul este ca, in ciuda temperaturilor scazute, jumatate de ora de activitate fizica, afara, v-ar putea scapa de multe probleme.
Subliniem ca anotimpul rece nu ar trebui sa insemne o pauza de la obiceiul sanatos de a face miscare, cu atat mai mult cu cat alimentatia iarna este mai saraca in fructe si legume proaspete, motiv pentru care acul de cantar arata, pentru multi, cateva kilograme in plus. Chiar daca pentru multi a avea cateva kilograme in plus este doar o problema de ordin estetic, trebuie constientizat ca a fi supraponderal sau obez afecteaza fiecare organ in parte.
Sportul ne mentine sanatosi
Cu fiecare kilogram in plus peste greutatea corporala normala (in functie de inaltime, varsta si sex), creste semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, chiar a cancerelor. Nu amanati sportul pentru anotimpul cald. Organizati-va in asa maniera incat sportul sa fie parte integranta din rutina saptamanala, chiar si atunci cand vremea nu este chiar prietenoasa.
Antrenati-va inima!
Inceperea practicarii treptate a unei activitati fizice reduce considerabil riscul de aparitie a unui eveniment coronarian acut si a accidentelor vasculare cerebrale. De asemenea, s-a dovedit ca cei care au deja o afectiune cardiaca si practica o activitate fizica regulata, chiar si iarna, pot ajunge in situatia fericita de a renunta la unele medicamente sau de a micsora dozele acestora. Sportul ajuta si la scaderea colesterolului si a trigliceridelor din sange. Astfel, inima este, practic, usurata (muschiul cardiac va munci pentru un indice de masa corporala mai mic), iar la nivelul vaselor nu se mai depun grasimi. In consecinta, nu se mai formeaza placile de aterom (de grasime).
Sportul intareste oasele
Daca veti incorpora o activitate fizica sustinuta si regulata in viata de zi cu zi, veti beneficia de avantajele aduse de aceasta, printre care se numara si oase rezistente si risc minim de fractura. Majoritatea studiilor au facut din activitatea fizica regulata (30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana) aliatul impotriva afectiunilor aparatului osos. De asemenea, cu ajutorul sportului are loc o imbunatatire a circulatiei la nivelul osului. In acest fel, substantele nutritive necesare dezvoltarii si mentinerii unui sistem osos sanatos sunt furnizate in cantitate optima.
Si, nu in ultimul rand, asociati activitatii fizice administrarea de suplimente alimentare ce contin calciu si vitamina D, intrucat s-au dovedit de un real ajutor in imbunatatirea arhitecturii osoase si in prevenirea fracturilor pe os patologic, cu atat mai mult cu cat, iarna, sinteza de vitamina D este scazuta din cauza lipsei expunerii la soare.
Adio, dureri de spate!
Nu putini sunt cei care in sezonul rece se plang de dureri de spate. Miscarea si exercitiile fizice fara un grad inalt de dificultate pot fi recomandate in cazul celor cu dureri de spate, atat timp cat inainte s-au efectuat investigatii de specialitate pentru a verifica integritatea coloanei si posibilitatea existentei anumitor patologii serioase (hernie de disc, fracturi vertebrale). Practicand o activitate fizica pe timpul iernii, veti putea scapa de neplacutele dureri de spate.
Sporturi de iarna care imbunatatesc sanatatea
Puteti practica unul dintre sporturile de iarna, pentru ca pune muschii in miscare. Exista o multime de optiuni: schi, snowboarding, alpinism, patinaj. Putem include si saniusul. Fie ca alegeti sa practicati unul dintre acestea, fie ca pur si simplu va plimbati, in lunile de iarna este foarte important sa ramaneti activi.
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva