Revista care te menține sănătos

Wellness club

Sportul in aer liber, sanatate curata

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
18 septembrie 2017
Share
Sportul in aer liber, sanatate curata

Din cauza programului incarcat de la serviciu, a problemelor si a obligatiilor cotidiene, la care se adauga predispozitia la sedentarism, putini sunt cei care isi fac timp pentru a practica o activitate fizica odata cu venirea caldurii.

Multi isi pun intrebarea in ce parte a zilei este mai bine sa faca sport. Raspunsul este diferit pentru fiecare persoana in parte, deoarece suntem diferiti constitutional si avem programe diferite. Dar ceea ce este cu adevarat important este stabilirea unui program saptamanal de sport, mai ales in aer liber. Mersul la sala este in momentul de fata la indemana multora, insa pentru organism este mult mai sanatoasa efectuarea sportului afara, in aer liber. Astfel, parcurile sunt o idee excelenta pentru a face minimum 30 de minute de sport o data la doua zile, in acest fel asigurandu-se necesarul de miscare saptamanal.

Aliatul unei minti sanatoase

A practica o activitate fizica inseamna o greutate corporala in limite normale, un aparat osos si muscular sanatos si un aparat cardiovascular mai rezistent. De asemenea, a face sport in aer liber are o influenta pozitiva si asupra psihicului, fiind cea mai ieftina si eficienta psihoterapie. Astfel, daca doriti sa va incarcati de energie pozitiva si sa va simtiti relaxati intreaga zi, va recomandam sa mergeti in cel mai apropiat parc si sa faceti doar 30 de minute de sport. Indiferent de activitatea fizica efectuata, in timpul acesteia exista o eliberare la nivel cerebral de substante chimice raspunzatoare de senzatia de bine.

Cel mai potrivit moment pentru a face miscare: dimineata sau seara?

Adio, problemelor cu somnul!

Studii recente au demonstrat ca persoanele care fac sport in aer liber saptamanal au o mai mare capacitate de concentrare. Exercitiile tip aerobic sau stretchingul muscular sunt extrem de eficiente in acest sens. Stresul si depresia sunt bolile societatii in care traim. Din fericire, una dintre rezolvari se afla la indemana oricui: sportul in aer liber. Practicat intr-un mediu placut, unde exista verdeata si aer curat, sportul va duce la o eliberare de endorfine care va vor ajuta sa evitati starile proaste de peste zi. Si nu in ultimul rand, cei care practica un sport „aerisit” au parte de o odihna mult mai buna. Iar persoanele care dorm bine sunt cele care au un randament mai bun pentru toate activitatile zilnice.

sport_in_aer_liber_secundara_inainte de JOGGING IN AER LIBER

Jogging in aer liber

Alergatul este, fara doar si poate, cea mai simpla forma de a face miscare. Participa la mentinerea inimii sanatoase, la scaderea nivelului de grasimi din sange, la obtinerea unei greutati optime si la tonifierea armonioasa a musculaturii. Ajuta, de asemenea, la cresterea tolerantei la efort si la mentinerea articulatiilor sanatoase. Este recomandat sa se practice pe zgura sau pe iarba si nu pe asfalt. In acest ultim caz, articulatia genunchilor poate fi afectata in mod negativ. S-a demonstrat ca alergatul creste nivelul de serotonina (hormonul fericirii). Nu in ultimul rand, persoanele care au inclus in programul saptamanal alergatul nu au probleme cu somnul si se plang intr-o mai mica masura de oboseala sau de somnolenta.

Mersul pe bicicleta

Mersul pe bicicleta in parc este o modalitate de a va mentine sanatosi, in forma si cu un tonus bun. Spre deosebire de mersul la sala, mersul pe bicicleta este resimtit ca o activitate fizica placuta. Studii recente au demonstrat legatura directa dintre mersul pe bicicleta (30 de minute/zi) si scaderea riscului de aparitie a unui eveniment coronarian cu 50%. De asemenea, s-a dovedit ca cei care au deja o afectiune cardiaca si practica mersul pe bicicleta pot ajunge in situatia fericita de a renunta la unele medicamente sau de a micsora dozele acestora. Mersul pe bicicleta este o modalitate eficienta de a arde calorii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.