Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Spondiloza cervicala: tratament

21 mai 2021
Share

Spondiloza cervicala este o afectiune care se manifesta printr-o uzura anormala a cartilajului ce inveleste oasele gatului (vertebrele cervicale). Aceasta este o cauza frecventa a durerilor cronice in zona gatului. Partea din spate a gatului include coloana cervicala, precum si muschii si ligamentele care o inconjoara si o sustin. Coloana cervicala este formata din sapte oase numite vertebre. Primele doua sunt usor diferite fata de restul deoarece fac legatura intre coloana si craniu, permitand capului sa se intoarca intr-o parte si in alta.

Spondiloza cervicala este o degenerare legata de varsta si apare, de obicei, dupa varsta de 35-40 de ani. Simptomele pot varia de la usoare pana la severe. Sa aflam impreuna care sunt simptomele si ce tratamente exista impotriva spondilozei cervicale.

Spondiloza cervicala si simptomele care pot aparea

Printre simptomele spondilozei cervicale se numara, in primul rand, durerile in zona cefei. Aceste dureri se pot raspandi la nivelul umerilor si la baza craniului. Miscarile gatului pot inrautati durerea. Durerea se poate extinde uneori catre brate, maini si degete. Unii oameni dezvolta dureri cronice. Uneori, dupa o noapte de odihna poate aparea rigiditatea la nivelul gatului. De asemenea, pot aparea durerile de cap, mai intai in partea din spate a gatului, iar apoi durerea se poate deplasa catre frunte. Exista posibilitatea sa dezvoltati si intepaturi in brate. Acest simptom este cauzat de un nerv spinal. Mai rar, apar dificultati in ceea ce priveste mersul pe jos.

Tratament pentru spondiloza cervicala

In primul rand, este foarte important sa ramaneti activi, insa atunci cand durerea este puternica, este necesar sa va odihniti. Trebuie insa sa va miscati gatul incet si sa intensificati gradual miscarile. In masura in care este posibil, continuati-va activitatile normale. Medicamentele sunt si ele importante in ceea ce priveste tratamentul spondilozei cervicale. Medicamentele antiinflamatorii functioneaza foarte bine, iar ibuprofenul actioneaza, de asemenea, in mod benefic. Unele persoane care sufera de ulcer gastric, astm, hipertensiune arteriala, insuficienta renala sau insuficienta cardiaca este posibil sa nu poata lua aceste medicamente. Exista si unele antidepresive utilizate pentru a trata durerea cronica.

Spondiloza cervicala si fizioterapia

Spondiloza cervicala: tratamentDaca simptomele nu se amelioreaza, s-ar putea sa fie cazul sa apelati la fizioterapie. Prin procedeele fizioterapeutice se urmareste decontractarea musculaturii. Sedintele de fizioterapie pot fi sub forma de magnetoterapie, ultrasunete, laserterapie etc. La sfatul fizioterapeutului, exista anumite exercitii pe care le puteti face singuri, acasa. De obicei, medicul va poate prescrie analgezice alaturi de exercitii blande pentru zona gatului.

Sfaturi pentru spondiloza cervicala

O pozitie corecta poate ajuta, asa ca la locul de munca incercati sa stati drepti. Yoga si pilates imbunatatesc postura gatului. O perna de sprijin este benefica in astfel de cazuri. Tratamentul poate varia in cazul in care durerea devine severa. Pot aparea si alte simptome precum slabiciunea bratelor, ace persistente intr-o anumita parte a bratului, probleme la mers. Cand rotiti capul, poate aparea ameteala sau lesinul, ceea ce inseamna ca artera vertebrala care alimenteaza creierul este afectata ca urmare a modificarilor degenerative de la nivelul coloanei vertebrale.

Ruxandra Raica
Surse: patient.co.uk; nytimes.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.