Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Spondiloza cervicală. Simptome, tratament şi exerciţii

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
20 aprilie 2022
Share
Spondiloza cervicală. Simptome, tratament şi exerciţii

Spondiloza cervicală este o afecţiune degenerativă des întâlnită a coloanei cervicale, a cărei prevalenţă creşte odată cu înaintarea în vârstă.

Spondiloza cervicală afectează articulaţiile şi discurile intervertebrale. În mod normal, discurile au rolul de a amortiza mişcările, dar în cadrul spondilozei ele devin mai rigide şi se vor freca unul de altul. În timp, cartilajul se va uza, iar nervii care au traiectul prin această zonă pot fi comprimaţi, ducând la apariţia durerii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport Forte Naturalis; supliment alimentar cu sulfat de glucozamină, MSM, sulfat de condroitină, extract de ginkgo biloba şi Boswellia serrate.

De la ce apare spondiloza cervicală?

Vârsta este factorul major de risc pentru apariţia acestei afecţiuni. Numeroase persoane cu vârsta peste 50 de ani dezvoltă spondiloză cervicală, dar există şi alţi factori de risc precum:

  • mişcările repetitive ale gâtului sau mişcări care implică hiperextensia gâtului (ca în cazul muncitorilor în construcţii sau zugravilor);
  • leziunile anterioare ale zonei cervicale;
  • istoricul familial de spondiloză cervicală;
  • sedentarismul;
  • obezitatea;
  • fumatul.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport gel emulsionat; un dispozitiv medical care se aplică topic şi are ca efect reducerea durerii şi a rigidităţii musculare. De asemenea, reduce durerile reumatice acute.

spondiloza cervicală, spondiloza, cervicală,

Manifestările şi simptomele spondilozei cervicale

Multe persoane cu spondiloză cervicală nu prezintă simptome sau prezinta simptome uşoare.

Cele mai întalnite simptome (în ordinea frecvenţei) sunt:

  • durere şi rigiditate la nivelul gâtului;
  • dureri de cap cu punctul de plecare în zona cefei;
  • slabiciune musculară;
  • amorţeli, furnicături la nivelul umerilor, braţelor şi mâinilor;

Vârsta – un criteriu în spondiloza cervicală?

Spondiloza cervicală poate afecta bărbaţii la o vârsta mai mică în comparaţie cu femeile, însă nu toate studiile au confirmat acest lucru.

Unii cercetători au definit prezenţa spondilozei prin modificările pe radiografie, iar rezultatele au arătat următoarele: la barbaţii cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani, prevalenţa acestei boli a fost de 13% şi a crescut până aproape de 100% după vârsta de 70 de ani. În cazul femeilor aceste procente au fost de 5%, respectiv 96%.

Ce se ştie cu siguranţă este că, după vârsta de 60 de ani, aproximativ jumătate din bărbaţi şi o treime dintre femei prezintă modificări sugestive pentru spondiloza cervicală.

Sporturi indicate persoanelor cu spondiloză cervicală

spondiloza cervicală, spondiloza, cervicală,

Cat de gravă este spondiloza cervicală?

Spondiloza cervicală este o boala lent progresivă, iar compresia nervilor este cea mai gravă complicaţie. La majoritatea persoanelor cu radiculopatie cervicală, simptomele se remit fără a fi nevoie de intervenţie chirurgicală.

În cazul în care prezentaţi simptomele amintite şi credeţi că suferiţi de spondiloză cervicală, consultaţi un medic specialist. Nu ignoraţi semnele acestei boli, mai ales dacă:

  • durerea se agravează;
  • vă este afectată coordonarea;
  • prezentaţi furnicături sau slăbiciune la nivelul mâinilor;
  • aveţi probleme la mers.

Toate acestea pot sugera complicaţia amintită mai sus, mieliopatia cervicală, care, lăsată netratată, poate provoca leziuni permanente ale coloanei vertebrale.

Acupunctura în spondiloza cervicală

Soluţii de tratament

Tratamentul spondilozei cervicale depinde de severitatea simptomelor, iar scopul acestuia este de a ameliora durerea, de a vă ajuta să efectuaţi activităţile zilnice cu uşurinţă şi de a preveni posibilele complicaţii. Acesta cuprinde:

  • Analgezice: antiinflamatoarele nonsteroidiene (de exemplu ibuprofen, etoricoxib) şi corticosteroizii (injectabili).
  • Kinetoterapia şi fizioterapia
  • Dacă aceste tratamente nu dau rezultate se poate lua în considerare tratamentul chirurgical.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.