Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Spondilita anchilozantă manifestări diferite la femei şi bărbaţi

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
13 martie 2023
Share
Spondilita anchilozantă manifestări diferite la femei şi bărbaţi

Spondilita anchilozantă este o boală autoimună, o formă de artrită care determină inflamaţie cronică la nivelul coloanei vertebrale. Simptomele timpurii ale spondilitei anchilozante sunt reprezentate de durere şi rigiditate în partea lombară joasă şi la nivelul şoldurilor, în special dimineaţa şi după perioade de inactivitate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Gelul emulsionat ArtroSuport, recomandat în caz de durere şi rigiditate musculară, inclusiv durerea din lumbago, torticolis sau durerile musculare din răceală şi gripă, febră musculară, dureri reumatice acute.

Spondilita achilozantă afectează bărbaţii mai des decât femeile. Însă în ultima decadă cercetătorii au descoperit că diferenţa nu este atât de mare. Dacă, iniţial specialiştii estimaseră că raportul bărbaţi/femei ar fi 9 la 1, în prezent, unii cercetători estimează acest raport la doar 2 la 1.

Diagnosticarea acestei afecţiuni în cazul femeilor este de multe ori întârziată, o cauză fiind credinţa învechită că spondilita anchilozantă nu apare în mod obişnuit la femei şi că simptomele sunt mai uşoare.

În plus, este mai probabil ca femeile cu spondilită anchilozantă să fie diagnosticate greşit cu o altă boală precum artrita reumatoidă, fibromialgia sau sacroileita. Astfel, perioada de timp de la debutul simptomelor până la diagnosticarea corectă va fi mai lungă. O metaanaliză din 2017 care a analizat rezultatele a 42 de studii a arătat că întârzierea diagnosticului pentru bărbaţi a fost în medie de 6,5 ani, comparativ cu 8,8 ani pentru femei.

spondilita anchilozantă, spondilita, inflamaţie,

Spondilita anchilozantă, simptome diferite la femei

Durerea lombară joasă şi la nivelul şoldurilor reprezintă simptomul care va determina pacientul să se adreseze medicului. Însă unele cercetări arată că femeile au tendinţa de a prezenta şi alte simptome care nu sunt atât de frecvente la bărbaţi. Dintre acestea amintim:

  • durere la nivel cervical
  • durere la nivelul articulaţiilor periferice (genunchi şi glezne)
  • durere nocturnă
  • rigiditatea articulaţiilor
  • oboseală
  • entezită (inflamaţia inserţiilor osoase ale tendoanelor şi ligamentelor)

Spondilita anchilozantă este asociată cu o serie de simptome „extraarticulare”, adică simptome care afectează alte zone decât articulaţiile. Este posibil ca femeile să prezinte aceste simptome în proportie mai mare decât bărbaţii, ceea ce poate contribui la întârzierea diagnosticului. Mai multe studii au descoperit că femeile cu spondilită anchilozantă au o prevalenţă mai mare a bolilor inflamatorii intestinale, a psoriazisului şi a uveitei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport Forte Naturalis, supliment alimentar cu sulfat de glucozamină, MSM, sulfat de condroitină, extract de ginkgo biloba şi Boswellia serrate.

Markeri diagnostici femei vs bărbaţi

Markerii diagnostici reprezintă anumiţi parametri biologici care ajută la diagnosticarea bolilor. În cazul spondilitei anchilozante, aceştia diferă în funcţie de sex, ceea ce face mai dificilă diagnosticarea acestei afecţiuni la femei.

IL-17 (Interleukina-17) este o proteină specifică care are rol în generarea răspunsului imun în prezenţa bacteriilor sau virusurilor. Activarea anormală a acestei proteine are loc în cadrul mai multor boli autoimune. Nivelul seric al IL-17 s-a dovedit a fi semnificativ crescut la bărbaţii cu spondilită anchilozantă, însă nu şi la femei.

PCR (proteina C reactivă) arată un nivel crescut de inflamaţie. Iar la femeile cu spondilita anchilozantă nivelurile PCR sunt mai mici decât la bărbaţi.

Reţeta perfectă pentru a scăpa de durerile articulare

Diferenţe în răspunsul la tratament

În spondilita anchilozantă există un tratament numit „terapie biologică”. Această terapie are ca ţintă o moleculă numită TNF-α, implicată în inflamaţia cronică. Unele cercetări au arătat că acest tratament nu funcţionează atât de bine la femei comparativ cu bărbaţii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.