Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Spondilita anchilopoietica: diagnostic si tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
28 martie 2018
Share
Spondilita anchilopoietica: diagnostic si tratament

Spondilita anchilozanta sau anchilopoietica este un tip de artrita ce cauzeaza inflamatia si durerea la nivelul coloanei vertebrale. In timp, poate cauza unirea vertebrelor, limitand miscarea. De asemenea, poate afecta si alte articulatii, precum cele ale soldurilor sau genunchilor.

Poate afecta si organele interne, precum inima, ochii sau altele. Spondilita anchilopoietica nu poate fi vindecata, insa tratamentul asociat cu schimbarea stilului de viata poate incetini progresia acesteia. Spondilita anchilopoietica apare mai des la barbati decat la femei, mai ales la varste tinere. De asemenea, poate avea si origine genetica. In acest caz, nu poate fi prevenita.

Care sunt simptomele?

Exista mai multe simptome in spondilita anchilopoietica, precum:

  • Durerea de mijloc. Simptomul clasic al spondilitei anchilozante este reprezentat de durerea si rigiditatea la nivelul mijlocului si al soldurilor. De obicei, poate fi ameliorata cu exercitii fizice si odihna. Durerea poate fi mai intensa noaptea si dimineata, la trezire.
  • Aceasta reprezinta inflamarea entezei, adica a zonei in care tendoanele si ligamentele se impreuneaza pe os. Puteti simti durerea la nivel gambei, calcaiului sau al coastelor. Atunci cand sunt implicate coastele, puteti avea dificultati la respiratie.
  • Durerea altor articulatii. In functie de localizare, durerea poate aparea la solduri, genunchi si umeri.
  • Spondilita anchilopoietica poate duce, in timp, la aparitia osteoporozei. Aceasta se caracterizeaza prin reducerea masei osoase si cresterea riscului de fracturi.
  • Durerea pe timpul noptii, care poate intrerupe somnul, poate duce la aparitia oboselii cronice.
  • Alte manifestari includ: scaderea in greutate, afectarea ochilor, inimii si a plamanilor.

Terapia posturala pentru spondilita anchilozanta

Prognostic

Atunci cand urmati tratamentul prescris de medic, spondilita anchilopoietica nu afecteaza prea mult activitatile de zi cu zi sau speranta de viata. Simptomele pot fi sau nu prezente si pot avea perioade de exacerbare sau ameliorare. Unele persoane care sufera de forme mai severe pot avea limitari ale miscarilor (cauzate de fuzionarea vertebrelor) si pot avea un aspect estetic deformat.

De cele mai multe ori, simptomele apar lent, de-a lungul mai multor luni sau ani. Este necesar sa mergeti la medic daca aveti durere de mijloc, solduri sau de alte articulatii. Mai mult, vizita la medic nu trebuie intarziata daca durerea va trezeste din somn noaptea, daca dureaza mai mult de cateva luni sau daca se amelioreaza in timpul exercitiilor fizice.

In plus, mergeti la medic imediat daca observati ca aveti vederea incetosata, daca va dor ochii sau acestia sunt rosii sau daca nu tolerati lumina.

inainte-de-Care-este-diagnosticul-si-tratamentul-spondilitei-anchilopoietice-

Care este diagnosticul si tratamentul spondilitei anchilopoietice?

Aceasta necesita mai mult timp pentru confirmare. Diagnosticul se bazeaza pe simptome, examenul fizic (observarea flexibilitatii coloanei vertebrale, pozitiile in care durerea se intensifica, respiratia), analize de sange si teste imagistice. Cele din urma, precum radiografia si rezonanta magnetica nucleara sunt utile pentru diagnostic, insa pot fi irelevante in stadiile incipiente ale bolii, cand nu poate fi observata.

Suplimente alimentare benefice in artrita

Spondilita anchilopoietica nu se vindeca, insa tratamentul va poate ajuta la mentinerea activitatilor zilnice, prin ameliorarea simptomelor. Cu cat incepeti tratamentul mai devreme, cu atat reduceti mai mult progresia si exacerbarea simptomelor.

Tratamentul include mai multi factori, precum:

  • De obicei, pot fi prescrise antiinflamatoare nesteroidiene, pentru a ameliora durerea, rigiditatea si umflarea la nivelul articulatiilor.
  • Schimbarea stilului de viata. Este necesar sa ramaneti activ in limita capacitatii de efort. Exercitiile fizica va ajuta sa mentineti o greutate corporala normala si sa ameliorati durerea. Evitati consumul de fainoase si mancati mai multe fructe si legume proaspete. Asigurati-va ca aveti un aport potrivit de calciu si vitamina D. In plus, renuntati la fumat si alcool, deoarece aceste vicii pot afecta si mai mult articulatiile.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.