Spasticitatea reprezinta rigiditatea muschilor si dificultatea de a efectua miscarile. Aceasta poate aparea la nivelul oricarei parti a corpului, insa este mai frecventa la nivelul picioarelor. Intensitatea poate varia de la o rigiditate usoara pana la incapacitatea de a merge sau de a va ridica in picioare.
Un episod usor de spasticitate poate implica doar aparitia unei senzatii de tensiune, insa, in cazuri mai grave, poate fi debilitanta. In unele cazuri, aceasta poate fi asociata si cu spasme musculare. Cele mai multe persoane care sufera de scleroza multipla prezinta episoade de spasticitate. In cazul unora, aceasta poate disparea rapid, insa, in alte cazuri, poate fi imprevizibila si dureroasa.
Cum poate fi combatuta spasticitatea din scleroza multipla?
Daca spasticitatea incepe sa va afecteze activitatile de zi cu zi, este important sa discutati cu medicul pentru a va concepe un plan de recuperare.
Scopul acestui plan este de a ameliora simptomele, precum contractiile musculare si durerea. Acest lucru ar trebui sa va imbunatateasca functiile motorii si mersul.
Medicul va poate recomanda mai multe metode prin care sa ameliorati simptomele, precum:
- exercitiile fizice de stretching;
- yoga;
- relaxarea musculara progresiva;
- meditatia si alte tehnici de relaxare;
- masajul.
Exista anumiti factori care pot favoriza aparitia simptomelor sau care le pot agrava. O parte esentiala a planului de tratament consta in identificarea si evitarea acestor factori. Printre cei mai frecventi enumeram:
- temperaturile scazute;
- umiditatea;
- imbracamintea si incaltamintea stramte;
- postura inadecvata a corpului;
- infectiile virale sau bacteriene, precum raceala, gripa, infectii urinare, chiar si ale pielii;
- constipatia.
In asociere, se poate apela la alti profesionisti din domeniul medical, precum fiziokinetoterapeutii, chiar si psihologii.
Tratament in functie de severitatea simptomelor
In functie de severitatea simptomelor, tratamentul mai poate cuprinde:
- medicamente folosite pentru reducerea rigiditatii musculare;
- echipamente medicale care ofera sprijin posturii corpului;
- interventia chirurgicala asupra tendoanelor si a nervilor.
Pot fi administrate numeroase medicamente pentru a ameliora spasticitatea din scleroza multipla. Telul este de a relaxa muschii fara a-i slabi pana intr-un eventual punct in care sa nu-i mai puteti folosi corespunzator.
Indiferent de medicatia folosita, administrarea trebuie inceputa cu o doza mica, ce poate fi crescuta treptat pana ajungeti la cea care va amelioreaza simptomele. Acestea au efect asupra nervilor sau direct asupra muschilor.
Furnicaturile la nivelul mainilor si picioarelor – ce afectiuni pot semnala
Kinetoterapia pentru spasticitatea din scleroza multipla
Indiferent daca folositi sau nu medicamente, este important sa introduceti in planul de recuperare si exercitiile fizice special concepute.
Este indicat sa apelati la un kinetoterapeut la inceput pentru a va evalua miscarile, musculatura si nivelul spasticitatii, pentru a decide tipul exercitiilor fizice de care aveti nevoie. Dupa un timp, puteti face aceste exercitii si pe cont propriu.
Mai mult, un profesionist va poate invata cum sa efectuati activitatile zilnice impreuna cu anumite dispozitive sau cum sa faceti unele modificari in casa.
Interventia chirurgicala presupune intotdeauna niste riscuri, insa, de obicei, este ultima optiune. Acest tip de tratament implica indepartarea tendoanelor sau a radacinilor nervilor pentru a relaxa muschii incordati.