O crampa musculara reprezinta o contractura musculara involuntara si fortata care nu se relaxeaza. Atunci cand ne folosim muschii, care pot fi controlati voluntar, precum cei de la maini si picioare, se contracta si se relaxeaza alternativ, pe masura ce efectuam miscari. Muschii de la cap, gat si trunchi se contracta similar si se sincronizeaza pentru a ne mentine postura. Un muschi (sau doar cateva fibre ale unui muschi), ce se contracta involuntar reprezinta un spasm.
Crampele musculare cauzeaza o intarire vizibila sau palpabila a muschiului.
Crampele musculare pot dura de la cateva secunde la o ora sau chiar mai mult. Exista posibilitatea ca o crampa musculara sa apara de mai multe ori pana va trece definitiv. Crampa poate implica o parte a muschiului, muschiul in totalitate sau mai multi muschi ce actioneaza impreuna, precum cei implicati in flexia degetelor.
Crampele sunt extrem de frecvente
Aproape oricine (aproximativ 95%) experimenteaza o crampa musculara intr-un anumit moment al vietii. Acestea sunt frecvente in randul adultilor si devin mai frecvente odata cu inaintarea in varsta. Orice muschi care este sub controlul nostru voluntar (muschii scheletului) poate cauza crampe. Crampele extremitatilor, in special de la nivelul gambelor, sunt cele mai frecvente. Muschii ce nu pot fi controlati voluntar, precum cei ai organelor (uter, peretii vaselor de sange, locurile de trecere ale bilei sau urinei, arborele bronsic etc.) pot da, de asemenea, crampe.
Cauzele crampelor musculare
Crampele musculare pot avea mai multe cauze. Iata care sunt:
- Circulatie deficitara la nivelul picioarelor;
- Suprasolicitarea gambelor in timpul exercitiilor fizice;
- Lipsa incalzirii inainte de exercitiile fizice;
- Efectuarea exercitiilor fizice atunci cand temperatura ambientala este prea ridicata;
- Oboseala musculara;
- Deshidratarea;
- Deficitul de magneziu si/sau potasiu;
- Deficitul de calciu in cazul femeilor gravide;
- Afectarea nervilor, in urma unui traumatism la nivelul gatului sau al spatelui.
Crampele musculare pot apare, de asemenea, ca reactie adversa a unor medicamente:
- Diureticele, folosite pentru eliminarea fluidelor din corp;
- Medicamentele folosite in tratamentul astmului bronsic;
- Medicamentele folosite pentru a trata boala Parkinson;
- Statinele utilizate in tratamentul colesterolului.
Tratamentul spasmelor musculare
Atunci cand apar crampele musculare, exista mai multe lucuri ce le pot ameliora, precum masajul, strechingul, incalzirea muschiului sau baia cu sare. Pentru un carcel la nivelul gambei sau o crampa in spatele coapsei, incercati sa va lasati toata greutatea pe piciorul afectat si sa indoiti genunchiul usor, sau sa stati jos ori sa va intindeti cu piciorul bine flexat, apoi sa il aduceti cat mai aproape de cap. In cazul unei crampe din fata coapsei, stati ferm pe un scaun si trageti piciorul spre fese.
Pe viitor, pentru a reduce riscul aparitiei crampelor musculare, iata ce puteti face:
- Consumati cat mai multe alimente bogate in vitamine, magneziu si calciu;
- Hidratati-va corespunzator;
- Faceti exercitii corecte de incalzire inainte de sport.
In cele mai multe cazuri, masurile de prevenire sunt suficiente pentru a face fata crampelor musculare ce, in cele mai multe cazuri, dispar in cateva minute. Insa, daca acestea apar des si fara un motiv anume, trebuie sa consultati un medic. Acesta poate investiga o problema medicala ce necesita tratament.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie