Lucrătorii din domeniul sănătății care dorm bine și sunt mulțumiți de locurile lor de muncă sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta COVID-19, în ciuda expunerii mari la virusul SARS-CoV-2. Pentru fiecare oră suplimentară de somn pe timp de noapte, riscul pentru COVID-19 a scăzut cu 12%. Studiul a fost realizat pe 2.844 de lucrători din domeniul sănătății din prima linie. Persoanele care au raportat, zilnic, epuizare legată de muncă au fost de 2,6 ori mai predispuse la COVID-19; să facă o formă lungă de COVID-19 și să prezinte simptome mai grave.
Acesta este primul studiu care leagă riscul COVID-19 de obiceiurile de somn – inclusiv numărul de ore de somn noaptea; orele de somn în timpul zilei și problemele severe de somn – în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății din mai multe țări. Studiul a fost publicat online pe 22 martie în BMJ Nutrition, Prevention and Health.
O altă concluzie a studiului a fost că fiecare oră suplimentară de somn din timpul zilei a fost asociată cu un risc crescut de 6% pentru COVID-19.
Somnul în timpul zilei a crescut ușor riscul de COVID-19 în 5 din cele 6 țări incluse în studiu, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și Statele Unite. În schimb, în Spania, somnul de peste zi nu a avut un efect semnificativ. Întrebările la care au răspuns lucrătorii din domeniul sănătății erau legate de durata somnului pe timp de noapte; tulburările de somn și epuizarea în anul anterior apariției pandemiei de COVID-19.
Efectuarea RMN-ului cerebral post-COVID-19
Epuizarea creşte de până la 3 ori riscul de COVID-19
Studiul a fost realizat în perioada 17 iulie – 25 septembrie 2020. 72% dintre respondenți au fost bărbați, iar vârsta medie a fost de 48 de ani. Toți cei 2.844 de participanți au declarat că au un „contact strâns semnificativ” cu pacienții cu COVID-19 la locul de muncă. Iar 568 dintre participanții la studiu s-au auto-raportat având COVID-19.
Lucrătorii din domeniul sănătății au raportat gravitatea oricărui burnout legat de muncă. Cei care au raportat o data pe săptămână sau mai rar episoade de epuizare au avut un risc de 1,3-1,4 mai mare de a contracta SARS-CoV-2 comparativ cu cei care nu au raportat astfel de episoade. Raportarea unui nivel ridicat de epuizare a fost legată de un risc de trei ori mai mare de face COVID-19 de lungă durată și severitate mai mare.