Dacă aveţi peste 60 de ani şi doriţi să vă păstraţi cât mai mult timp tinereţea, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteţi face este să nu vă refuzaţi somnul din timpul zilei. Cercetătorii chinezi sugerează că moţăiala de la prânz v-ar putea îmbunătăţi abilităţile cognitive.
Mai ţineţi minte protestele pe care obişnuiaţi să le faceţi, în copilărie, când adulţii vă îndemnau să dormiţi după-amiază? Cel mai probabil, în prezent, viaţa de adult nu vă mai permite să vă bucuraţi de un pui de somn la jumătatea zilei. Odată ce veţi ieşi la pensie, poate că ar trebui să reluaţi acest obicei deosebit de benefic pentru organismul dumneavoastră.
Cum să aveţi un somn odihnitor după vârsta de 40 de ani
Departe de a fi asociat cu lenea, somnul de după-amiază este una dintre cele mai bune modalităţi prin care vă puteţi odihni creierul şi elibera mintea de grijile din viaţa de zi cu zi. Astfel, memoria dumneavoastră va fi îmbunătăţită, veţi absorbi cu uşurinţă informaţii, creativitatea vă va lua prin surprindere. Iar puterea de analiză şi deducţie îi va surprinde chiar şi pe nepoţi.
Moţăiala de la prânz favorizează performanţa cognitivă
Cercetătorii de la The Fourth People’s Hospital of Wuhu, Shanghai Mental Health Center şi Shanghai Jiao Tong University au analizat sănătatea fizică şi psihică a 2.214 oameni care au peste 60 de ani şi locuiesc în marile oraşe din China. Dintre aceştia, 1.534 de participanţi la studiu au dormit la prânz în mod regulat. Iar 680 au fost preocupaţi de alte activităţi. Rezultatele cercetării au indicat faptul că indivizii care s-au bucurat de un pui de somn în timpul zilei au obţinut rezultate semnificativ mai bune la testul MMSE (un instrument utilizat în evaluarea funcţiilor cognitive) decât ceilalţi.
Vitamine care luptă împotriva insomniei
Mai exact, MMSE (Mini Mental State Exam) este o metodă de screening a funcţiilor cognitive, implicit şi a demenţei. Este folosită în cazul adulţilor pentru a urmări atenţia, capacitatea de a rezolva probleme, orientarea spaţio-temporală, motricitatea, fluenţa verbală şi memoria.
Participanţii la studiu au dormit, în medie, 6.5 ore pe noapte. Moţăiala de la prânz a constat în cel puţin 5 minute consecutive de somn. Dar nu mai mult de 2 ore, şi a fost realizată, de la caz la caz, de la o dată pe săptămână la şapte zile din şapte.
Concluzia cercetătorilor a fost că există o legătură strânsă între somnul din timpul zilei şi performanţa cognitivă. Acest lucru nu se aplică doar seniorilor, ci şi oamenilor de orice vârstă.
Somnul din timpul zilei, când şi cât?
„Somnul ajută creierul să se refacă în urma epuizării sau a supraîncărcării cu informații. În timp vă bucuraţi de un pui de somn, creierul dumneavoastră șterge informațiile inutile din zonele de depozitare temporară ale creierului pentru a le face loc noilor informaţii care trebuie să fie absorbite“. Explică Davina Ramkissoon, directorul departamentului de welness de la Zevo Health.
„Somnul ideal din timpul zilei ar trebui să se desfăşoare între orele 13:00 şi 15:00 şi să dureze între 10 şi 30 de minute. (…) Există studii care indică faptul că un pui de somn este foarte bun pentru îmbunătățirea stării de spirit, a energiei și a productivității. Dar şi pentru reducerea anxietăţii și a tensiunii fizice și mentale.”, precizează Katherine Hall, specialist în somnologie la Somnus.
Prin urmare, somnul din timpul zilei vă va aduce doar beneficii. Chiar şi aşa, aveţi grijă să nu dormiţi prea mult, căci este posibil să vă daţi peste cap ciclul de somn din timpul nopţii.