Pe langa alte dezavantaje majore asupra sanatatii, odihna insuficienta si trezirile dese din timpul noptii pot duce la dezvoltarea temutei maladii Alzheimer. Un studiu realizat de neurologii de la Universitatea Washington din St. Louis (SUA) a subliniat faptul ca perioadele lungi in care somnul nu este asa cum ar trebui creste nivelul unor proteine legate de aceasta forma de dementa.
Interesant este ca aceasta cercetare scoate in evidenta faptul ca mai importanta este calitatea somnului, si nu cantitatea, conform theguardian.com. Studiul a fost realizat pe doua grupuri de pacienti sanatosi, cu varste cuprinse intre 35 si 65 de ani. In prima parte a cercetarii, subiectii au dormit in casele lor si au completat un jurnal al calitatii somnului. In partea a doua, acestia au dormit in laborator, unde le-au fost monitorizate undele cerebrale in timpul somnului, iar dimineata le-a fost facuta o punctie lombara. Participantii din unul dintre grupuri au dormit in liniste, in timp ce restul a avut casti in care se auzeau zgomote.
Proteinele beta-amyloid si tau pot declansa Alzheimer
Rezultatele testelor au aratat ca proteinele beta-amyloid si proteinele tau afecteaza negativ organismul in momentul in care somnul nu este de calitate, dar si daca va treziti des in timpul noptii dintr-un somn profund.
„Consideram ca problemele cronice de somn, de-a lungul mai multor ani, cresc nivelul de beta-amyloid si tau, provocand Alzheimer. Cu totii ar trebui sa facem tot posibilul sa avem un somn de calitate, pentru ca acest lucru chiar face diferenta!”, considera Yo-El Ju, coautor al cercetarii.
Acest studiu este unul dintre primele care arata relatia biologica dintre somn si generarea de proteine implicate in aparitia „maladiei uitarii”. Cercetarile vor continua pentru a se afla exact care sunt beneficiile somnului de calitate in prevenirea dementei.