Tuturor ne place sa dormim, mai ales atunci cand suntem obositi sau pierdem o noapte. In trecut, somnul era adesea ignorat de medici si inconjurat de mituri, dar in prezent am inceput sa intelegem importanta acestuia in ceea ce priveste starea generala de sanatate.
De exemplu, la persoanele care dorm mai putin de 6 sau 7 ore pe noapte, creste riscul aparitiei sau agravarii anumitor boli. Desigur, daca aveti un somn adanc, va veti simti plini de energie a doua zi. Astfel, creste vigilenta, puterea de concentrare si, bineinteles, calitatea muncii. Desi nu exista prescriptie medicala in ceea ce priveste odihna, nevoile fiecarui om sunt diferite. Unele persoane ar putea resimti acut efectele unei singure nopti pierdute, in timp ce altele pot face fata cu brio mai multor nopti albe, insa nu fara repercusiuni.
1. Somnul de calitate mentine inima sanatoasa
Atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale sunt mai frecvente la primele ore ale diminetii. Se pare ca tulburarile de somn cresc riscul producerii acestor fenomene, prin stimularea producerii unui nivel ridicat al hormonilor de stres. De asemenea, insomnia a fost asociata cu cresterea tensiunii arteriale si a colesterolului, factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Inima dumneavoastra va fi mult mai sanatoasa daca dormiti intre 7 si 9 ore pe noapte.
2. Somnul ajuta la prevenirea cancerului
Persoanele care lucreaza in schimbul de noapte se expun unui risc mai mare in ceea ce priveste cancerul de san si cel de colon. Cercetatorii sunt de parere ca aceasta legatura are la baza nivelurile diferite de melatonina la persoanele expuse la lumina pe timp de noapte. Astfel, scade nivelul de melatonina, hormon ce induce somnul si protejeaza impotriva cancerului. Se pare ca melatonina suprima multiplicarea celulelor canceroase. Asadar, asigurati-va ca in dormitor este intuneric, pentru a ajuta organismul sa produca melatonina de care are nevoie.
3. Somnul reduce stresul si riscul de depresie
Atunci cand nu dormim suficient, corpul intra intr-o stare de stres. Functiile organismului sunt in stare de alerta ridicata, ceea ce determina o crestere a tensiunii arteriale si producerea hormonilor de stres. Totodata, somnul are impact si asupra serotoninei, cu rol de neurotransmitator al sistemului nervos central. Persoanele cu deficit de serotonina sunt mai susceptibile de a suferi de depresie. Deci, un somn odihnitor va scapa de stres si depresie.
4. Imbunatateste memoria
Cercetatorii nu inteleg pe deplin de ce simtim nevoia sa dormim si de ce visam, insa in timpul somnului apare un proces de consolidare a memoriei. In timp ce organismul se odihneste, creierul este „ocupat” cu prelucrarea informatiilor primite in ziua respectiva, face conexiuni intre evenimente, senzatii, sentimente si amintiri. Visele si somnul profund sunt importante pentru creier, deoarece acesta realizeaza diferite conexiuni. Odihna de calitate va imbunatateste memoria si va ajuta sa procesati mai bine informatiile.
5. Somnul va poate ajuta sa si slabiti
Cercetatorii au descoperit ca persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte sunt mai susceptibile de a fi supraponderale sau obeze. Se crede ca lipsa somnului activeaza o mica zona a hipotalamusului, regiunea creierului care regleaza apetitul, printr-un hormon numit leptina. In aceste conditii, daca doriti sa tineti sub control greutatea sau sa slabiti, nu uitati sa acordati atentie sporita somnului din timpul noptii.
Unii specialisti sunt de parere ca orele de odihna din timpul zilei nu sunt doar o alternativa la cofeina, ci ne mentin sanatatea si cresc productivitatea. Un studiu realizat pe 24.000 de adulti greci a aratat ca persoanele care au dormit in timpul zilei de cateva ori pe saptamana au prezentat un risc mai mic in ce priveste decesul din cauza bolilor de inima.
Text: Corina Ionescu