Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Somnambulismul: cauze, simptome, tratament

21 mai 2024
Share

Somnambulismul sau mersul in somn este un tip de parasomnie (totalitatea tulburarilor de somn), comportament perturbator anormal, ce apare in timpul somnului.

Este mai frecvent la copiii cu varste intre 3 si 8 ani, este ereditar si poate disparea spontan in timpul adolescentei. Persoanele somnambule se trezesc partial, se dau jos din pat si au tot felul de activitati, fara a-si aminti, ulterior, ce s-a intamplat exact.

Cauza somnambulismului nu este foarte bine inteleasa si, rareori, implica probleme medicale care stau la baza tulburarii. Tratamentul este centrat pe identificarea si gestionarea potentialilor factori declansatori si pe imbunatatirea calitatii somnului.

Ce este somnambulismul?

Somnambulismul este, dupa cum spuneam, un tip de parasomnie. Apare in timpul stadiilor de somn 3 si 4 non-REM, cand somnul este odihnitor si profund, deoarece exista o izolare fata de stimulii externi. Intr-o anumita masura, somnambulismul este, practic, o eroare de sincronizare si echilibru care se produce la nivelul creierului, astfel incat apare o tranzitie intre somn si starea de veghe. Un episod de somnambulism poate dura de la cateva minute pana la o ora. Indivizii sunt dezorientati, confuzi, iar in timp ce mintea este adormita, corpul este treaz, permitand persoanei sa aiba tot felul de activitati (mananca, merge, vorbeste). Frecventa episoadelor variaza de la persoana la persoana.

Cauzele tulburarii

In timpul somnului non-REM (non-rapid eye movement), creierul isi revine dupa activitatile zilnice, se reface, se elibereaza hormoni in corp, fiind cea mai profunda somnparte din tot ciclul de somn. Cauza exacta nu este cunoscuta, desi, potrivit cercetarilor, copiii sunt mai vulnerabili, deoarece creierul lor nu este in totalitate matur.

Printre factorii care conduc la somnambulism se numara:

Apneea de somn

– Lipsa somnului

– Consumul de alcool (la adulti)

– Febra

– Oboseala

– Stresul emotional

– Anxietatea, care apare odata cu perioada adolescentei

– Administrarea unor medicamente

Semne si simptome

Desi majoritatea incidentelor ce se petrec in somnambulism sunt inofensive, pot aparea si situatii care pun viata in pericol si care pot duce la vatamarea unui individ. Somnambulilor le este afectata judecata, iar in momentul in care s-au trezit, cel mai probabil nu-si mai amintesc comportamentul din timpul noptii. Unii adulti mai pot avea amintiri fragmentate ale evenimentelor petrecute. Pentru a diagnostica somnambulismul, pacientul are nevoie de o evaluare completa a starii de sanatate. De asemenea, se fac analize de sange pentru a se exclude dezechilibrele hormonale.

Episoadele care apar o data, de doua ori pe luna se pot rezolva de la sine. Pentru a manageria/gestiona aceasta situatie, este important sa se mentina orarul de somn, camera in care dormiti sa fie confortabila si sa se elimine stresul. Se pot administra anumite medicamente care sa controleze simptomele.

 Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.