Revista care te menține sănătos

Wellness club

Somn sau exercitiu fizic: care este mai important si de ce

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
5 mai 2022
Share
Somn sau exercitiu fizic: care este mai important si de ce

Somnul restabileste nivelul de energie, reechilibreaza hormonii, in timp ce exercitiile fizice imbunatatesc calitatea somnului si dispozitia, cresc nivelul de energie si accelereaza metabolismul. Daca ar fi sa alegeti, pe care ati prefera-o? Care credeti ca este mai importanta pentru propria sanatate?

Lipsa exercitiilor fizice are ca rezultat obezitatea si bolile cardiovasculare. Dar si lipsa de somn poate favoriza aparitia obezitatii, bolilor cardiovasculare si a diabetului. In plus, atunci cand nu dormiti suficient, organismul secreta mediatori inflamatori precum proteina C-reactiva, cortizol si adrenalina. Somnul „curata” toxinele acumulate in creier pe timpul zilei, precum proteina tau sau beta-amiloidele, ce favorizeaza formarea unor placi implicate in aparitia bolii Alzheimer.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl, un remediu eficient pentru reducerea stresului, îmbunătăţirea calităţii somnului şi combaterea insomniei.

Este evident ca atat exercitiile, cat si somnul au un rol important in sanatatea noastra. Dar, de dragul discutiei, daca v-ati afla intr-o situatie limita, in care ati putea alege doar una dintre ele, atunci somnul ar trebui sa fie acela. Pe tremen lung, lipsa sa produce mai mult rau decat lipsa sportului.

Insomnia: ce sa faceti cand nu puneti geana pe geana

Sfatul utile

Daca faceti parte din categoria persoanelor care au probleme cu somnul, iata ce puteti face:

Consumati alimente sanatoase

Evitati sa mancati alimente grase sau dulciuri la cina ori inainte de culcare. De fiecare data cand le consumati, organismul secreta hormoni ce initiaza raspunsul necesar pentru digestie si pentru asimilarea produsilor rezultati. Daca obisnuiti sa consumati alimente cu indice glicemic mare, se produce o secretie mare de insulina, apoi de cortizol si adrenalina pentru a contracara acest fenomen. Atunci cand acest sistem al stresului este activat noaptea, va fi greu sa adormiti sau sa va mentineti somnul. Prin urmare, este important sa evitati consumul de cofeina, alcool si alimentele bogate in zahar si carbohidrati, cu cateva ore inainte de culcare. Desi alcoolul si aceste alimente pot induce somnul pe moment, metabolizarea lor induce raspunsul la stres.

Fara electronice inainte de culcare

Lumina albastra emisa de laptop, telefon mobil sau televizor incetineste secretia melatoninei. Melatonina este un hormon produs de organism, al carui nivel incepe sa creasca dupa-amiaza, pentru a incuraja somnul. Se recomanda renuntarea la aceste dispozitive cu cel putin doua ore inainte de culcare, pentru a creste abilitatea organismului de a adormi si de a va mentine adormit pe timpul noptii.

secundara

Alegeti o saltea de buna calitate

Un pat si o saltea de calitate reprezinta o investitie in propria sanatate. Ambele sunt necesare pentru un somn odihnitor. Somnul este important pentru odihna si recuperarea organismului, repararea muschilor si pentru buna functionare a creierului, formandu-se noi conexiuni la acest nivel.

Apelati la suplimente

Exista numeroase suplimente alimentare care pot induce somnul, insa acestea trebuie folosite doar cu avizul specialistului. De exemplu, cele mai multe dintre acestea contin melatonina, pentru a induce somnul in special la persoanele varstnice, insa acestea pot inhiba secretia naturala a acestuia.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.