Mai mult de jumatate din populatia adulta sufera de o durere de spate mai mult sau mai putin severa de-a lungul anului. De ce doare spatele? Ce puteti face practic pentru a reduce aceste dureri? In continuare va oferim solutii si sfaturi practice pentru ameliorarea acestor probleme. Durerea de spate este un simptom des intalnit care semnifica, de obicei prin leziune osoasa, iritarea unui nerv sau o leziune musculara. Desi durerea poate aparea la orice nivel al spatelui, regiunea lombara este cea mai frecvent afectata.
De ce ne doare spatele?
Cele mai frecvente afectiuni in care apare durerea de spate sunt:
- Hernia de disc apare atunci cand discul intervertebral paraseste „locasul” sau comprimand nervii din vecinatatea coloanei vertebrale. Durerea este atat locala, cat si iradiata (cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare). Cele mai frecvente hernii de disc sunt cele de la nivel lombar. Factorii declansatori pot fi: traumatisme, miscari extrem de bruste de rasucire a taliei, ridicarea de greutati mari. Durerea este agravata de miscare si ameliorata de repaus. Tratamentul este fizioterapeutic, medicamentos (antalgic, antiinflamator, miorelaxant), insa consultul neurochirurgical nu poate fi ocolit.
- Spondiloza este o boala degenerativa a cartilajului articular de la nivelul coloanei, mai frecventa la nivel lombar. Spondiloza determina dureri la nivelul zonei afectate, limiteaza mobilitatea coloanei vertebrale si poate da dureri iradiate (din marginile vertebrale cresc „ciocuri de papagal”, osoase care pot irita radacinile nervoase si, astfel, durerea iradiaza).
- Deformarile coloanei vertebrale (scolioza, cifoza, lordoza) exercita o presiune crescuta asupra vertebrelor, muschilor si ligamentelor adiacente.
- Osteoporoza este o boala metabolica ce presupune scaderea progresiva a densitatii si, implicit, a rezistentei oaselor. In cazuri avansate, se pot produce relativ usor fracturi la nivelul oaselor coxale (ale soldului) si ale vertebrelor.
- Tumorile de la nivelul coloanei vertebrale sau cele de la nivel pelvin pot genera si ele dureri de spate.
- Spondilita anchilopoetica este o boala inflamatorie cronica si afecteaza predominant coloana vertebrala, debutand frecvent la nivelul articulatiilor coxale. Evolutia este, din pacate, spre anchiloza coloanei.
- Afectiunile renale (infectii, calculi renali) sunt frecvent asociate cu dureri lombare. Exista insa si simptomatologia suferintei renale. Prezentarea la medicul nefrolog este obligatorie in acest caz.
- Afectiunile din sfera genitala (endometrioza, fibromul uterin, chisturile ovariene) pot da dureri de o intensitate apreciabila in zona lombara. Este important sa va prezentati la medic pentru a efectuarea tuturor examenelor si analizelor necesare unui diagnostic corect.
Cum putem ameliora durerile de spate?
- Dintre medicamente, puteti incerca analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene, miorelaxante. Cititi insa cu atentie prospectul! Mare atentie la sarcina si la afectiunile gastrice (ulcer, gastrita)!
- Mentineti tot timpul o postura corecta si purtati pantofi cat mai comozi, fara tocuri inalte, in cazul doamnelor!
- Daca trebuie sa stati la birou sau sa conduceti mai multe ore, este bine sa luati din cand in cand o pauza de 4-5 minute in care sa faceti cateva miscari de intindere.
- Cand trebuie sa ridicati ceva, nu va aplecati niciodata din talie, ci doar din genunchi. Tineti intotdeauna spatele drept si obiectul de ridicat cat mai aproape de corp.
- In momentul in care mutati obiecte grele, este mult mai bine sa le impingeti decat sa le ridicati. Daca acest lucru nu este posibil, nu ridicati niciodata singur un obiect mare. Sunt necesare minimum patru persoane pentru o operatie de acest tip.
- Masajul de minimum 10 minute reduce tensiunea musculara si contribuie la intensificarea circulatiei sangvine la nivel local si implicit amelioreaza durerile de spate. Baile calde urmate de masaj au acelasi efect relaxant.
- Nu dormiti oricum! Cea mai buna pozitie pentru spate este cea in care sunteti culcat pe o parte cu genunchii indoiti si cu o perna sub cap (pentru a evita durerile musculaturii gatului).
- Salteaua pe care dormiti trebuie sa fie ferma, nu moale. Idealul este un pat rigid cu o saltea tare!
- Nu uitati nici de dieta! Obezitatea este un factor de agravare a durerilor de spate, din cauza greutatii suplimentare care suprasolicita coloana. Si fumatul are un rol negativ. Scade fluxul sangvin la nivelul portiunii lombare a maduvei spinarii, favorizand degenerescenta in timp a discurilor intervertebrale.
Ce ne recomanda specialistul in cazul durerilor de spate?
Durerile de spate pot fi simptomul unor afectiuni diverse. De aceea, este necesara prezentarea la medic. Tratamentele vor fi, evident, diferite, in functie de etiologia (cauza) durerilor. Insa, indiferent de cauza, sfaturile mentionate merita urmate. Chiar daca nu va doare spatele! Ele au atat valoare terapeutica, cat si profilactica.
Dr. Alin Popescu,
Medic primar medicina sportiva,
Medic coordonator FRR,