Foarte multi oameni au nenumarate tulburari de somn pe care incearca sa le rezolve, insa fara niciun rezultat. Sforaitul, trezitul in mijlocul noptii fara a mai putea adormi, toate acestea tulbura somnul, iar cei in cauza se trezesc dimineata mai obositi decat atunci cand s-au bagat in pat.
Se pare insa ca sforaitul este principala problema, peste 50% dintre adulti confruntandu-se cu ea. Un studiu recent a aratat ca partenerii persoanelor care sforaie pierd aproximativ o ora de somn pe noapte.
Iata cateva strategii pentru a imbunatati problema sforaitului.
- Decongestionarea. In farmacii exista o serie de solutii care nu sunt pe baza de prescriptie medicala si care decongestioneaza nasul, precum spray-urile nazale, plasturii nazali etc. O baie cu aburi inainte de culcare poate fi o solutie foarte buna, iar spalarea nazala cu ajutorul unei solutii saline ar putea, de asemenea, decongestiona.
- Dormiti pe o perna inalta. Dormitul cu gatul si capul mai sus fata de restul corpului va pastra caile respiratorii deschise. Investiti intr-o perna speciala cu spuma si folositi si un plasture nazal. De asemenea, renuntati la consumul de alcool, deoarece acesta relaxeaza peretii si muschii cailor respiratorii, contribuind la aparitia sforaitului. Pentru a va proteja partenerii, procurati-le dopuri de urechi.
Ce puteti face daca va treziti in mijlocul noptii si…
Exista foarte multe persoane care se trezesc in mijlocul noptii si nu mai pot adormi. Se uita la ceas in mod obsesiv si se gandesc de cate ore de somn vor mai avea parte in noaptea respectiva. Astfel, acestia devin anxiosi. Indicat ar fi sa nu mai dormiti cu ceasul desteptator la capul patului. Puneti ceasul intr-un dulap si nu il mai tineti aproape de dumneavoastra pentru a-l consulta pe timp de noapte. Puteti incerca suplimentele pe baza de coaja de magnolie, deoarece acest ingredient reduce anxietatea si imbunatateste calitatea somnului.
… daca va treziti obosit dimineata
Acest lucru se intampla de obicei daca v-ati trezit in mijlocul stadiului 3 sau 4 de somn, in conditiile in care un somn odihnitor are 5 stadii. Pentru a va trezi odihniti, limitati consumul de cofeina, mai ales dupa ora 2 dupa-amiaza. De asemenea, limitati consumul de alcool si nu cumva sa beti cu cel putin 3 ore inainte de culcare. Inainte de a va baga in pat nu trebuie sa va uitati la televizor, sa va jucati pe smartphone-uri, tablete etc. si, foarte important, stingeti luminile.
Creierul ramane activ pe timp de noapte
Gandurile care ne macina noaptea sunt cele care pur si simplu nu ne lasa sa dormim. Acest lucru se intampla deoarece oamenii au foarte multe probleme carora se pare ca nu le pot face fata. Va puteti tine un jurnal al problemelor pe care le aveti, asezandu-le astfel pe hartie, notand ceea ce este mai important. Ajutorul unui psiholog nu este nici el de neglijat. In plus, exista oameni care nu se simt deloc confortabil in pat, fie pentru nu ofera confortul necesar, fie pentru ca dormitorul nu este tocmai un spatiu primitor pentru odihna. Indicat ar fi ca, atunci cand va bagati in pat, sa inspirati si sa expirati adanc, sa va intoarceti pe partea stanga a corpului si sa priviti peste umarul drept, sa ridicati genunchii catre piept, practic sa faceti exercitii pentru relaxarea muschilor.
Ruxandra Raica
Sursa: www.doctoroz.com