Cu ocazia Zilei Mondiale a Carenței de Fier, marcată în fiecare an pe 26 noiembrie, peste 100 de pacienți cu boli inflamatorii intestinale au participat la o sesiune dedicată de educație medicală cu privire la riscurile și managementul carenței de fier, organizată online de Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR).
Pacienții care suferă de boli inflamatorii intestinale (BII) sunt expuși riscului apariţiei deficitului de fier, aproximativ 36-76% dintre aceștia dezvoltând anemie feriprivă.
ASPIIR a lansat o serie de activități de informare în rândul pacienților cu boli inflamatorii intestinale. Printre altele, aceştia au putut discuta cu medicul gastroenterolog Lucian Negreanu, cu medicul hematolog Horia Bumbea și au putut afla informații din experiențele altor pacienți care se confruntă cu deficit de fier.
Accesul la îngrijire este îngreunat
Aproximativ 50% dintre pacienții cu boli gastrointestinale prezintă deficit de fier sau anemie. De asemenea, bolile gastrointestinale reprezintă cea mai comună cauză de anemie feriprivă la bărbați adulți și femei postmenopauză. Anemia apare cel mai des în contextul unui deficit de fier (anemie feriprivă) secundar unei absorbții deficitare la nivelul unui intestin inflamat și a pierderilor cronice de sânge prin scaun. Anemia feriprivă se manifestă prin stare de slăbiciune, oboseală, amețeală, dureri de cap, lipsă de aer, tegumente palide, dificultăți la înghițire.
„În această perioadă dificilă, în care accesul la îngrijire este îngreunat, foarte important este să fim aproape de pacienți și să le putem oferi informație medicală validată. Și cu această ocazie, am încercat să răspundem la toate îngrijorările pacienților privind deficitul de fier și să găsim împreună soluții pentru un acces mai bun la tratament, inclusiv la tratamentul cu fier injectabil sau perfuzabil”, a declarat Isabella Grosu, președinte ASPIIR.