Una din doua femei se va confrunta, la un moment dat, cu problema uscaciunii vaginale. Majoritatea femeilor o ignora, desi exista numeroase posibilitati de a reduce simptomele, printre acestea numarandu-se tratamentul cu laser sau cel cu acid hialuronic. Desi se confrunta cu disconfort si dureri in timpul actului sexual, unele femei se simt inca rusinate sa discute despre aceasta problema, chiar si in cabinetul ginecologului.
Exista mai multe cauze ale uscaciunii vaginale: igiena excesiva, purtarea hainelor nepotrivite, epilarea, administrarea unor medicamente (psihotrope, antihipertensive), flora anormala, infectiile recurente, bolile autoimune.
Hormoni pentru a stimula mucoasa vaginala
Tratamentele hormonale locale sunt, de obicei, solutia cea mai eficienta in cazul femeilor care nu prezinta contraindicatii (cum ar fi cancerul de san). Mucoasa se revascularizeaza, se ingroasa, iar pH-ul se normalizeaza. Alte probleme asociate precum urgentele urinare se amelioreaza. La ora actuala, aceste tratamente se gasesc sub forma de creme, geluri si ovule.
Probiotice pentru flora vaginala
Uscaciunea perturba flora vaginala. Cand epiteliul este foarte subtire, inseamna ca celulele bazale si parabazele nu contin glicogen. Or, acest glicogen este necesar pentru metabolismul lactobacililor. Scaderea numarului de lactobacili presupune si o modificare a pH-ului. Daca pH-ul este prea acid sau prea alcalin, pot aparea infectiile. Solutia ideala este de a asocia probioticele cu tratamentul pe baza de hormoni. Cu cat exista mai multi estrogeni in zona mucoasei, cu atat glicogenul si bacteriile bune sunt produse in cantitate mai mare.
Mirosul vaginal neplacut: care sunt cauzele?
Plante ce pot calma iritatia
Uscaciunea vaginala provoaca arsuri, mancarime, dureri. Prin urmare, este important nu doar sa hidratati, ci sa si calmati iritatia. Se pot folosi creme pe baza de aloe vera, alantoina, nalba, sunatoare, utilizate topic dimineata si seara, cu efect antifungic, antibacterian. Uscaciunea vaginala provoaca dureri in timpul actului sexual si, astfel, se creeaza un cerc vicios. Ar trebui sa stiti ca actul sexual in sine stimuleaza mucoasa si o intretine. Cu cat aveti raporturi sexuale mai rar, cu atat uscaciunea vaginala se agraveaza. Grija mare la epilarea intima cu laser, pentru ca poate afecta glandele sebacee, cele care produc un film hidrolipidic ce protejeaza pielea vulvei.
7 factori de risc pentru menopauza prematura
Acid hialuronic pentru hidratare
Aceasta molecula exista in mod natural in derma si epiderma. Ea se imbiba cu apa si protejeaza tesuturile impotriva uscaciunii. Cremele si ovulele cu acid hialuronic sunt recomandate in acest caz. Unele studii demonstreaza ca, dupa o anumita perioada de timp, acidul hialuronic poate reepiteliza mucoasa. Altfel spus, hidratarea favorizeaza regenerarea mucoasei. Anumite tratamente medicamentoase au impact asupra mucoasei vaginale si pot aparea dureri greu de suportat. Se recomanda rejuvenarea vaginala cu ajutorul laserului, reducandu-se uscaciunea, pruritul, iritatiile.