Oamenii ar trebui sa evite consumul de alcool in zile consecutive, daca doresc sa evite probleme grave de sanatate, cum ar fi cancerul, bolile de inima sau ciroza hepatica, cea mai buna solutie fiind consumarea de bauturi alcoolice dupa regula „o zi da, o zi nu”, sfatuiesc specialistii britanici din sanatatea publica.
Potrivit unei ample brosuri de 92 de pagini, elaborata de Public Health England (PHE) – un grup de lucru creat de stat pentru a promova viata sanatoasa in Marea Britanie – si care urmeaza sa fie lansata in curand, se recomanda metoda „o zi da, una nu” atunci cand vine vorba de consumul la alcool.
Raportul precizeaza ca, in cazul consumului de alcool in mod regulat, in cantitati mai mari decat echivalentul a doua halbe de bere (considerata limita de risc foarte scazut), pot aparea probleme de sanatate mai tarziu in viata.
Public Health England ii sfatuieste pe britanici – cunoscuti pentru apetitul lor pentru alcool – sa se abtina de la a mai consuma orice bautura alcoolica daca in ziua precedenta au baut mai mult decat cantitatea admisa.
In cazul in care nu exista boli hepatice, metabolizarea alcoolului este diferita la femei fata de barbati: barbatii metabolizeaza alcoolul mai eficient decat femeile, cantitatea de bauturi alcoolice admisa fiind de 3-4 unitati/zi. La femei, cantitatea zilnica de alcool considerata „sigura” este de 1-2 unitati/zi. O unitate este definita ca 40 ml de whisky sau tuica, 160 ml de vin sau 330 ml de bere.
Consumul de alcool: element-cheie al multor afectiuni grave
Potrivit brosurii, „consumul zilnic de alcool este un element-cheie care contribuie la riscul crescut de imbolnavire, deci este posibil ca promovarea unei abordari simple, cum ar fi niciodata sa nu bei alcool doua zile la rand, sa aiba un impact pozitiv asupra sanatatii”.
In prezent, recomandarea facuta de Chief Medical Officer – consilierul guvernamental cu cel mai inalt rang in privinta sanatatii publice – este ca oamenii sa se abtina de la consumul de alcool cel putin doua zile pe saptamana.
Propunerile facute de Public Health England au primit insa si critici din partea medicilor ori politicenilor. „Renuntarea la alcool in zile alternative nu este ceva ce majoritatea medicilor ar recunoaste ca fiind o strategie pentru a-i ajuta pe oameni sa reduca consumul excesiv de alcool. Este greu de crezut ca acest plan ii va convinge pe consumatorii de alcool in exces sa se abtina de la baut”, considera Martin Scurr, un binecunoscut medic britanic.
De asemenea, conservatorul Gerald Howarth, fost ministru, considera ca sfatul celor de la PHE este „complet nerealist”, fiind doar un exemplu al ideii de „stat-dadaca”.
Ce afectiuni poate provoca alcoolul in exces
Alcoolul consumat excesiv sta la baza declansarii multor afectiuni, majoritatea extrem de grave, de la ciroza la cancer si de la dementa la pancreatita. Aproximativ 80% din cazurile de pancreatita cronica sunt cauzate de consumul excesiv de alcool.
De asemenea, consumul de alcool este asociat nu doar cu cancerul de ficat, ci si cu cel de gat, de gura ori de esofag. In plus, alcoolul este responsabil in multe cazuri si de anemie ori depresie, tot acesta declansand si afectiuni cardiovasculare, inclusiv infarctul.
Mircea Doaga
Sursa: theindependent.co.uk