Desi poate parea o gluma, soferii sunt predispusi la cancer de piele pe partea stanga a corpului. Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie, problema este cauzata de razele UV la care se expun acestia in momentul in care deschid geamul si circuls cu mana stanga pe rama portierei.
Cercetatorii au facut legatura intre cancerul de piele la soferi si condusul autovehiculelor in momentul in care au analizat un studiu din 1986, derulat in Australia.
Soferii sunt predispusi aparitiei cancerului de piele
Potrivit studiului, majoritatea cazurilor de cancer de piele intalnite la barbati apareau pe partea dreapta, tinand cont de faptul ca automobilele din Australia au volanul pe aceasta latura. Concluzionand, potrivit actualei cercetari, oamenii de stiinta arata ca mai bine de jumatate din cancerele de piele la soferi apar pe partea cu volanul.
Cancerul de piele este cea mai frecventa neoplazie din lume, in ultimii 20 de ani. Se spune ca peste 90% dintre cancerele de piele sunt cauzate de expunerea la soare, iar restul, de 10%, apar in urma sedintelor de radioterapie ori dupa o arsura accidentala cu arsenic. De aceea, este indicat sa preveniti afectiunea utilizand creme cu protectie solara. In plus, evitati solarul si faceti un control periodic la dermatolog.
Celulele afectate de melanom pot fi eliminate sub anestezie locala
Iata insa si vesti bune pentru pacientii care au primit deja diagnosticul de cancer de piele. Daca este depistat in faza incipienta, rata de vindecare a carcinomului cutanat este de 99%, datorita tehnicii avansate Mohs care poate eradica tumora conservand cu precizie tesutul sanatos. Eliminarea celulelor afectate se realizeaza sub anestezie locala si sub control microscopic.
Dupa cartografierea histologica a leziunii, procedura se incheie cu finalizarea defectului cutanat atunci cand nu mai exista celule tumorale in baza si in marginile zonei excizate. Pacientul pleaca acasa cu un pansament compresiv care, dupa 24-48 de ore, va fi inlocuit cu unul de mici dimensiuni. Acesta din urma va fi purtat 7-10 zile, dupa care se pot indeparta firele de sutura.
Expunerea la soare postoperator, strict interzisa
In functie de gravitatea interventiei pentru eliminarea celulelor canceroase, poate fi recomandat tratament antibiotic sau antialgic pentru 5-7 zile. Insa intotdeauna pacientul primeste indicatia de a evita expunerea la soare si de a se proteja cu ajutorul cremelor cu factor de protecţie 50+.
Dupa operatie de extirpare a celulelor de melanom, pacientul trebuie sa revina regulat la medic, pentru a verifica zona asupra careia s-a intervenit. In general, carcinoamele cutanate nu au o rata de progresie accelerata, insa exista si forme agresive care impun tratament in cel mai scurt timp. Faptul ca o leziune are dimensiuni mici pe piele nu este o garantie ca totul va decurge usor. Asta inseamna ca exista si situatii in care se porneste de la o tumora aparent mica si se ajunge la un defect de mari dimensiuni, care necesita reconstructie complexa.
Interventia este ideala in excizia tumorilor maligne localizate la nivelul fetei
Chirurgia Mohs a fost dezvoltata la inceputul anilor ’40 de catre Frederic Mohs, in Statele Unite al Americii. Pana in anii ’80, metoda si-a dovedit eficienta, avand un risc de recidiva semnificativ mai mic fata de excizia chirurgicala clasica, mai ales in ceea ce priveste tumorile recidivate dupa alte interventii locale.
Potrivit specialistilor, la momentul actual, microchirurgia Mohs reprezinta prima linie in excizia tumorilor localizate la nivelul fetei, fie ca e vorba de tumori primare sau secundare, adica recidivante.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Mihaela Leventer,
Director Centrul de chirurgie Mohs din Romania